Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarsko-socijalno vijeće

Potreban društveni konsenzus za donošenje kvalitetne demografske politike, Aladrović: "Nitko nije zadovoljan"

Zagreb: Ministar Aladrović obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
04.04.2022.
u 16:51

Jedan je od zaključaka GSV-a da se o tom problemu treba povesti rasprava na razini svih političkih opcija, parlamentarnih stranaka i udruga civilnog društva

Predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca u ponedjeljak su se na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) složili da je potreban društveni konsenzus za donošenje kvalitetne demografske politike.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je nakon sjednice novinarima da nitko ne može biti zadovoljan brojem novorođene djece i umrlih te migracijskim saldom. Stoga podižu svjesnost o važnosti te teme, a Vlada će nastaviti provoditi politike koje će pozitivno utjecati na demografiju.

Jedan je od zaključaka GSV-a da se o tom problemu treba povesti rasprava na razini svih političkih opcija, parlamentarnih stranaka i udruga civilnog društva.  

Upitan jesu li socijalni partneri razgovarali o poskupljenjima jer unatoč Vladinim mjerama cijene idu gore, Aladrović je odgovorio kako je to "kontinuirana tema" podsjetivši da je Vlada predstavila plan težak oko pet milijardi kuna za smanjenje troškova života. 

- Egzogeni šokovi dovode do inflacije i povećanja cijena, što je izraženije u segmentu prijevoza, roba široke potrošnje i egzistencijalnih dobara - rekao je ministar. Poručio je da su u Vladi svjesni tog izazova i očekuju pad cijena energenata uz stagnaciju povećanja drugih cijena. 

Na pitanje je li državna tajnica Željka Josić njegova nasljednica u ministarstvu, Aladrović je kratko poručio da je rekonstrukcija Vlade pitanje za premijera Andreja Plenkovića, a njegov je mandat na raspolaganju od prvog dana.  

Roditeljske potpore porast će na 7500 kuna

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić rekla je da su predstavnicima sindikata i poslodavaca predstavili ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje.

Novim zakonom planiraju povećati roditeljske potpore na 7500 kuna te uvesti očinski dopust do deset dana, za koji će se primati naknada u visini plaće. Također će u aktivne politike zapošljavanja mladih uložiti oko milijardu kuna.       

Upozorivši kako Vladini paketi mjera nisu sami dovoljni ako mladi ne žele ostati u zemlji, sindikalni predstavnik Krešimir Sever istaknuo je kao najbitnija pitanja zapošljavanja, stalnosti radnih mjesta, sigurnosti posla i dostojne plaće od koje se može  živjeti.

Hrvatska je rekorder u EU-u po sporosti zapošljavanja mladih visokoobrazovanih ljudi, kaže Sever koji ne shvaća da se s lakoćom prati taj problem, koji osiromašuje zemlju u ključnom dijelu - ljudskim resursima.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić ocijenio je da bi se udruge potrošača trebale više angažirati na otkrivanju trgovaca koji nisu spustili cijene iako je Vlada spustila PDV.

- Trebalo bi prokazati one koji rade u korist štete svih drugih - poručio je. 

Komentara 1

Avatar BitceSveOK
BitceSveOK
22:30 04.04.2022.

Josipe, Josipe. Tvoj hadeze je Hrvatsku zavio u crno. Ljudi se ne žene i ne rađaju djecu dok prijeti opasnost od vas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije