Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT Skori dovršetak groblja trebao bi riješiti problem

Potražnja za grobnicama u Solinu veća od ponude

04.12.2008.
u 14:55

SOLIN – U posljednjih deset godina na gradskim grobljima u Solinu, Mravincima i Kučinama, koja se nalaze pod upravom Vlastitoga pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti grada Solina, izgrađeno je oko 450 novih obiteljskih grobnica.

Nova ukopna mjesta
Vranjičko groblje nalazi se u sklopu splitskoga groblja Lovrinac te nije pod ingerencijom solinskoga gradskog Odjela za obavljanje komunalnih djelatnosti.

Potražnja je još uvijek veća od ponude te bi skori dovršetak novoga grobnog polja s devedeset grobnica i najavljena izgradnja još jednoga grobnog polja s istim brojem grobnica konačno trebali riješiti i taj problem.

Prema zakonu iz 1998. jedinice lokalne samouprave bile su obvezne dodijeliti na upravljanje groblja na području svoga djelovanja te je sukladno tome i grad Solin predao svoja groblja na upravljanje navedenim pravnim osobama te donio odluku kojom je propisana dodjela grobnih mjesta kao i način njihova korištenja i održavanja.

Na području grada Solina ukop se provodi na solinskom starom i novom groblju te na mjesnim grobljima Mravince i Kučine.

Obiteljske grobnice dodjeljuju se na temelju prijava pristiglih na javne oglase. Ako ima više kandidata nego raspoloživih grobnih mjesta, prednost pripada onima koji imaju duže prebivalište na području za koje je groblje namijenjeno.

Cijena grobnica ovisi o broju ukopnih mjesta te o vrsti ugrađenoga kamena.

Zbog povoljnih uvjeta za dodjelu obiteljskih grobnica, na tom području velik je broj zainteresiranih korisnika iz drugih lokalnih zajednica.

Nove mrtvačnice
Uz to izgrađene su i nove mrtvačnice u Mravincima i Kučinama, sanirana dva grobna polja na novom groblju Solin te napravljena procjena i dokumentacija za sanaciju i rekonstrukciju ostalih grobnih polja te skori početak izgradnje nove mrtvačnice, kapelice i središnjega trga na novom groblju u Solinu.

Osim toga, u pripremi je i projektna dokumentacija za izgradnju novoga dijela groblja s oko 600 obiteljskih grobnica i pratećom komunalnom infrastrukturom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije