Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nestao

Potraga za ribarom: Bio je na sigurnom, ali brinuo se za brod

\'12.04.2011. ZADAR, Prije dva dana u moru ispred Sukosana nestao je ribar - Bozidar Pavic Photo: Dino Stanin/PIXSELL\'
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/4
13.04.2011.
u 18:30

Ministarstvo tvrdi da je more u nedjelju bilo mirno i kako su mu nudili kontakte ljudi koji bi mu mogli pomoći otegliti brod. Bilo je 2.30 sati.

Još mi brata nisu našli. Ja znam da će sada odgovorni pokušati reći kako nisu krivi, ali on ih je zvao i tražio je pomoć koju nije dobio. Zvao je 112 i to, kako smo čuli, čak četiri puta, a oni su mu govorili da nazove neki drugi broj. Je li on trebao, pokušavajući spasiti brod koji nam je još dida napravio, tipkati po mobitelu? Zašto nitko iz kapetanije nije došao pomoći? Zašto nisu zvali nas da mu pomognemo jer očito je da bi nas zvao da je imao kuna? Zašto nije krenula potraga ako su ga pola sata ili sat vremena kasnije nazvali i vidjeli da se ne javlja...

Ova pitanja ponavljao je Ante Pavić, brat 28-godišnjeg sukošanskog ribara Božidara Pavića, gledajući kako ribarske koćarice i policijski brodovi četvrti dan pretražuju more ispred Sukošana u potrazi za njegovim nestalim bratom. Mladi sukošanski ribar Božidar Pavić u nedjelju navečer otišao je u ribolov samo s veslima ispred sukošanske obale. Posljednji put vidio ga je jedan lokalni ribar sat poslije ponoći. Tada je bio na brodu i mobitelom najvjerojatnije razgovarao sa svojom djevojkom. Oko 2.30 sati nasukao se na puntu Sukošan i nazvao Centar 112 tražeći pomoć.

U srijedu su to priopćenjem potvrdili i iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Naveli su da je Božidar Pavić u nedjelju 10. travnja u 2.37 sati nazvao Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru (MRCC) i da je tražio tegljenje brodice tipa pasara koja se, prema njegovim izjavama, nalazila uz obalu rta Sukošan, u neposrednoj blizini svjetionika.

– Na izravan upit djelatnika u Nacionalnoj središnjici B. P. je odbio spašavanje rekavši da njegov život nije ugrožen, ali zatražio je pomoć u spašavanju brodice koja je, kako je kazao, bila nasukana. Stoga mu je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru ponudila pomoć u kontaktiranju s ovlaštenom tvrtkom za tegljenje jer se spašavanje imovine obavlja na komercijalnoj osnovi – kaže se u priopćenju, a to su nam prijatelji i brat nestalog ribara komentirali pitajući znači li to da se Božidaru Paviću koji je tražio pomoć nije pomoglo jer za odsukavanje broda treba platiti.

Jedno je od pitanja bilo i kako je moguće znati da se nešto neće dogoditi dok se pokušava odsukati brod i to za, kako su nam rekli, jake bure koja je zapuhala u nedjelju oko tri sata ujutro i zbog čega u Sukošanu misle da se Božidar Pavić okliznuo i pao u more. Iz ministarstva pak tvrde da je more bilo mirno.

– Zbog kontradiktornih izjava i informacija koje je zaprimila središnjica te s obzirom na to da je stanje mora u tom akvatoriju bilo mirno, uz vjetar brzine četiri čvora iz smjera sjeveroistoka, MRCC je o svemu izvijestio nadležnu Lučku kapetaniju u Zadru radi pripravnosti i pozornosti u slučaju potrebe djelovanja – navodi se u priopćenju ministarstva.

Komentara 11

VI
vidimškoj
21:52 13.04.2011.

zbilja velika misterija oko ovog događaja.20 metara od kraja,nasuka se sa veslima,nije uspija odsukat kaić sam.Složene patike i kapa. Vjerovatno je opalija glavon od kaić i izgubija svjest a tamo kurenat zna bit do 4 - 5 milja. Sramota od pomorske policije šta nije izašla na lice mista po pozivu. Šteta momka.

OB
-obrisani-
22:34 13.04.2011.

vidimškoj... da, čudno je to skroz... tu je blaga obala, odmah blizu su i kuće... ako nije bila baš jaka bura, ne znam šta bi se drugo moglo dogodit... inače, mislim da tamo nikad nema tako jakog kurenta, nije konfiguracija takva...

DU
Deleted user
21:16 13.04.2011.

Hrvati nastanjuju zemlju sa oko 6000km sveukupne obalne crte. I to od stoljeća sedmog.Ta činjenica nas čini jednom od najpomorskijih zemalja svijeta. Briga o sigurnosti na našemu moru povjerena je ljudima koji s morem nemaju nikakve veze. Sjećate li see Dominka Radića koji je iz dubrovačke stare luke isplovio po nevremenu u barci od 5m da spasi mladića koji se utapljao u moru iza dubrovačkih zidina. Pomorska policija, lučka kapetanija, brod sa oznakama SAR i onim ljepotanima sa RayBan naočalama i gelom u kosi na tim brodovima, nisu se s mjesta pomakli da spase unesrećenoga. Mentalitet naših spasitelja odražava onaj operater u nekoj postaji koji je konstatirao da se „neka budala pošla kupati iza zidina“. (Neka HTV pusti tu reportažu iz Dubrovnika). Nivo stanja svijesti ovih ljepotana sa RayBanom i gelom u kosi jest da su oni tu da nas kontroliraju, nadziru, vrebaju i po potrebi pišu prijave. Svoju moć demonstriraju brzim naletima svojih plovila sa jakim motorima. I sve to po bonaci i lijepome vremenu. Žao mi je Božidara. Jadnik je zvao 112 sa vjerom da će mu netko pomoći. 112 ga je preusmjerio na nekoga tamo, pa onda taj netko tamo procijeni jeli to u njegovoj nadležnosti...i usput prokomentira da je neka budala izašla po nevremenu na more. Kakvo je ovo sranje sa komercijalnom tvrtkom za tegljenje. Jeli tome mamlazu u Nacionalnoj središnjici jasno da ga Božidar nije zvao iz dnevnoga boravka svoga doma i tražio da mu se pomogne spasiti brod koji je tamo negdje na hridi nasukan, nego ga je zvao sa hridi na kojoj je brod nasukan. Jadna mu majka tko mora zvati 112 da ga se spasi na moru. Taj je unaprijed osuđen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije