Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kaznena prijava

Potpukovnik JNA prijavljen za ratne zločine u Borovu naselju

borovo selo (1)
Goran Ferbežar/PIXSELL
25.11.2011.
u 15:34

Utvrđeno je da je usmrćeno 20 osoba, dok ih se 8 vodi nestalima, a potječu sa područja Vukovara i Varaždina

Potpukovnik JNA (62 godine) iz Odžaka u Republici Srbiji prijavljen je Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Policija u izvješću navodi da je istragom utvrđeno da je ovaj časnik JNA, kojemu se ne navode ime ni inicijali, kao zapovjednik vojne policije koja je bila zadužena za osiguranje zarobljenih hrvatskih branitelja i civila smještenih u kombinatu Borovo, nakon pada i predaje Borova naselja propuštanjem
održavanja discipline podređenih postrojbi i njima pridruženih vojnika prouzročio likvidacije zarobljenika, psihofizička zlostavljanja, pljačkanja zarobljenika, izvođenja iz kolone i ubijanja.

– Na taj način 62-godišnjak je pristao da podređene osobe nastave s takvim protupravnim radnjama, kao i na njihove posljedice, iako su bili odgovorni za primjenu propisa bivše JNA. Utvrđeno je da je usmrćeno 20 osoba, dok ih se osam vodi nestalima, a potječu s područja Vukovara i Varaždina – navodi se u policijskom
priopćenju. Preživjeli Vukovarci posebno ističu zločine počinjene kod Borovo commercea gdje su zatočeni brojni branitelji i civili.

– Otišli smo do Commercea gasiti požar jer ga je JNA zapalila zapaljivim projektilima. Prijetilo je da u podrumu zgrade izgore civili i ranjenici koji su tamo bili smješteni. Tamo smo i uhićeni. Odmah su nas počeli tući, pretraživati, oduzimati nam stvari, ali i ubijati. Odvodili su ljude u borovske hale gdje su ih ubijali – prisjeća se Mirko Brekalo, jedan od vukovarskih branitelja uhićenih kod Borovo commercea. Kaže da je potom napravljena kolona koja je krenula od zgrade Commercea i današnjom Ulicom Blage Zadre krenula prema Trpinjskoj cesti.

– Cijelo vrijeme iz kolone su odvajali ljude i ubijali ih. Tako smo došli do Trpinjske ceste i kućnog broja 33 gdje je strijeljano 11 ljudi. Odvodili su ih tamo i pucali im u glave. Na Trpinjskoj smo ušli u autobuse i krenuli prema Srbiji. Autobusi su zaustavljeni na mostu između Bogojeva i Erduta gdje su nas ponovo počeli tući i neke odvoditi. Tko je sve to preživio, imao je sreću doći do logora – kaže Brekalo koji ne zna koji bi potpukovnik mogao biti kazneno prijavljen za te zločine.

– Bilo je mračno, panika, strah, a i stalno su dolazili neki drugi časnici – dodao je Brekalo.

Komentara 42

TA
tabulator
21:00 25.11.2011.

da slucajno i taj pukovnik zlocinacke JNA isto ne trazi \"bez kazne zivjeti u Vukovaru\"?

OB
-obrisani-
18:55 25.11.2011.

pa zar nije tada Mesic bi Vrhovnik JNA,...?

NN
nije nego
16:12 25.11.2011.

Opet bajka za malu djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije