Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reintegracija Podunavlja

Potpredsjednik Vlade Ukrajine upoznat s hrvatskim iskustvima mirne reintegracije

Branimir Bradarić
06.10.2020.
u 16:15

- Saslušali smo praktična iskustva mirne reintegracije od kojih ćemo dio svakako koristiti i u Ukrajini. To su nam hvale vrijedne informacije ali će biti prihvaćen ukrajinski model integracije, rekao je ministar za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Oleksi Reznikov

Proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja poznat je kao jedan od najuspješnijih mirovnih procesa uopće u svijetu tijekom kojega je jedan okupirani dio vraćen u ustavno pravni poredak matične države. S ciljem da se upoznaju kako je taj postupak tekao i na koji način se radilo Vukovar je posjetio potpredsjednik Vlade ujedno i ministar za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Oleksi Reznikov koji je tom prilikom razgovarao s ljudima koji su bili direktno uključeni u proces mirne reintegracije.

- Saslušali smo praktična iskustva mirne reintegracije od kojih ćemo dio svakako koristiti i u Ukrajini. To su nam hvale vrijedne informacije ali će biti prihvaćen ukrajinski model integracije, rekao je Reznikov.

Kazao je kako je za mirnu i uspješnu reintegraciju posebno važna provedba organa lokalne samouprave koji su na terenu sve provodili. Prema njegovim riječima ne treba čekati završetak okupacije nego je potrebno pripremati načelnike i gradonačelnike kako bi bili spremni za trenutak povratka i kada do njega dođe da budu spremni i znaju što treba raditi.

- Zagreb je daleko ali je Vlada bila tu kroz načelnike i gradonačelnike, kazao je Reznikov koji je ovom prilikom novinare upoznao i s trenutnim stanjem na do nedavno ratnom području.

Reznikov je i dio ukrajinskog pregovaračkog tima za pregovore s Rusijom u Minskoj grupi koji uz Ukrajinu čine predstavnici Rusije i OESS-a. Kaže kako im je cilj postići što je predviđeno 2014. godine kroz minske sporazume ali i da su ti rokovi istakle tako da taj sporazum podliježe reviziji i modernizaciji. Kao posebno pozitivnu stvar istakao je sporazum prema kojemu je od 27. srpnja na snazi stalno primirje tako da prvi put, poslije 6 godina, u više od 2 mjeseca nema žrtava. Isto tako organizirano je i nekoliko razmjena ratnih zarobljenika, a uskoro će biti otvorena i 2 nova prijelaza između Ukrajine i njenog okupiranog dijela.

- Na okupiranim dijelovima žive državljani Ukrajine koje smatramo zarobljenicima i koji moraju dobiti mogućnost prolaska kako bi došli po svoje mirovine, komunicirali… Nažalost, od strane Rusije se čini sve da se ti pregovori uspore. Ukrajina će i dalje voditi pregovore i dobiti rat po uvjetima Ukrajine, istakao je Reznikov.

Napomenuo je i kako se pregovori u Minsku ne održavaju od početka ožujka ove godine kao i da sumnja kako će poslije svih događaja u Bjelorusiji pregovarači iz Ukrajine otputovati za Minsk nego će insistirati na video pregovorima. Kazao je i kako cijeni službeni stav Vlade Hrvatske kao potporu Ukrajini koji govori o važnosti suvereniteta Ukrajine i njenog teritorijalnog integriteta te da uskoro očekuju i posjetu Andreja Plenkovića Kijevu. 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
16:18 06.10.2020.

Potpredsjednik Vlade Ukrajine upoznat s hrvatskim iskustvima mirne reintegracije hrvatskih osuđenih robijaša za ratne zločine sa srbijanskim bračama po krvi, jeziku, oružju, jelu i djelu u haškom zatvoru.

FM
fmica
19:40 06.10.2020.

mirna reintegracija najveća tuđmanova greška....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije