Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Službeni posjet

Potpredsjednik Hrvatskog sabora na molitvenom doručku kod Obame

Željko Reiner,SAD
Foto: Jadranka Jureško-Kero
1/5
06.02.2014.
u 18:34

Željko Reiner je u službenom posjetu Americi od utorka i posjetio je Kongres i održao niz sastanaka i razgovora sa najznačajnijim senatorima i članovima Kongresa

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je danas, u četvrtak 6. veljače 2014. u Washingtonu na Predsjedničkom molitvenom doručku kojeg je predvodio predsjednik USA Barack Obama uz nazočnost gotovo cijele vlade USA-a, te više desetaka senatora i kongresmena kao i niz uglednika iz cijelog svijeta, nekoliko premijera i predsjednika država te više ministara i predsjednika parlamenata raznih zemalja.

Željko Reiner je u službenom posjetu Americi od utorka i posjetio je Kongres i održao niz sastanaka i razgovora sa najznačajnijim senatorima i članovima Kongresa te drugim najuglednijim američkim političarima i državnicima. Posebno je zanimljiv bio susret s Nancy Pelosi, prvom ženom koja je bila predsjednica USA Kongresa i to u dva mandata a sada je vođa Demokratske stranke u Kongresu.

Sa republikanskim kongresmenima Robertom B. Aderholtom, predsjednikom Pododbora za domovinsku sigurnost i članom Komisije za sigurnost i suradnju u Europi te Frankom Wolfom, političarem sa najdužom karijerom u američkom Kongresu – izabiran je u Kongres uzastopce već 31 godinu, a sada je supredsjedatelj Odbora za ljudska prava, Reiner je razgovarao o situaciju u Hrvatskoj i EU. Potpredsjednik Reiner je imao sastanke i sa oba supredsjedatelja Odbora Kongresa sa odnose sa Hrvatskom - demokratskom zastupnicom Janice Hahn i republikanskim zastupnikom Davidom Joyceom kao i sa republikanskim senatorom Michael B. Enzijem, koji je tijekom 18 godina u Senatu USA obnašao najviše funkcije, do nedavno je bio predsjednik Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i mirovine a i danas je član nekoliko najvažnijih odbora Senata.

Reiner se sastao se i sa ambasadorom Tony P. Hallom koji je bio 24 godine zastupnik Demokratske stranke u Kongresu i tri je puta bio predlagan za Nobelovu nagradu za mir zbog svojih zasluga u borbi protiv siromaštva i gladi u svijetu, sa guvernerom David Beasleyem koji je predsjednik Centra za globalne strategije, a bio je i na večeri sa zastupnikom Kongresa Jeff Millerom koji je predsjednik Odbora za veterane te senatorom Marco Antonio Rubiom za kojeg mnogi drže da će biti budući kandidat Republikanske stranke na izborima za predsjednika USA. Tijekom svog boravka potpredsjednik Reiner je posjetio i Ured za vezu Europskog parlamenta sa Kongresom USA u Washingtonu i razgovarao sa njegovim direktorom Antioine Ripollom o odnosima EU i USA.

Teme razgovora koje je potpredsjednik Reiner vodio u Washingtonu obuhvaćale su od mogućnosti jačanja suradnje Hrvatske sa USA na svim poljima, od onih političkih do gospodarskih, uloge Hrvatske u EU te u jugoistočnoj Europi i procesu pridruživanja zemalja jugoistočne Europe Europskoj Uniji, o načinima na koje Hrvatska može pomoći BiH zalažući se za ravnopravnost hrvatskog naroda kao jednog od tri konstitutivna naroda što je ključ stabilnosti BiH, do pitanja ukidanja USA viza za hrvatske građane i izbjegavanja dvostrukog oporezivanja.
 

Komentara 10

DU
Deleted user
08:38 07.02.2014.

Mene čudi da nisu poslali Leku (unatoč jezičnim barijerama), još mi je u svježem sjećanju kako je pred Prvostolnicom dočekao betlehemsko svjetlo, preuzimajući ga iz ruku jedne djevojčice izriče besmrtnu rečenicu: "Ja sa nisam vjernik ali sam jednom davno bio izviđač ..."

NV
novo vriijeme
21:33 06.02.2014.

Kako to da predsjednik Sabora Leko nije išao, jezična ili vjerska barijera, ha. Iako nešto ni Reiner baš ne pohodi molitve. osim ako nisu u Americi.

MA
malitrn
12:35 08.02.2014.

molili su se za smanjenje stanovništva, zabranu ne-GMO hrane, još više ratova, totalnu kontrolu svakog čovjeka, beskrajne profite, novi vrli luciferijanski svijet...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije