Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potpora Vladi J. Kosor i dalje pada unatoč rekonstrukciji

Najveća opozicijska stranka SDP i dalje je vodeća politička stranka u zemlji, a predsjednik Josipović najpozitivniji političar u zemlji
03. veljače 2011. u 11:09 235 komentara 5 prikaza
kosor josipovic
Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Ni mjesec dana od rekonstrukcije Vlada, a ni HDZ nisu osobito profitirali, odnosno nastavljen je negativan trend u potpori Vladinoj politici, pokazalo je redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop.

Ocjena Vladina rada najniža od siječnja 2004.

Potpora Vladinoj politici dobila je najnižu ocjenu od početka mjerenja (odnosno od početka 2004. godine), a istraživanje, koje je provedeno prva dva dana u veljači,  pokazalo je i stabilnu prednost oporbene koalicije stranaka okupljene oko SDP-a u odnosu na sada vladajuću koaliciju. Tako je Vlada ovaj mjesec dobila ocjenu 2,15, što je 0,3 boda slabija ocjena od prosinačke, koja je do tada bila rekordno niska.

Najveća opozicijska stranka SDP i dalje je vodeća politička stranka u zemlji s izborom 31 posto građana Hrvatske (prema 31,2% iz prošlog mjeseca). HDZ je na drugom mjestu s izborom od 21,9 posto (0,7 postotnih bodova slabije nego početkom siječnja). HNS je i dalje treća politička stranka u zemlji s izborom od 5,6 posto, dok je HSS zadržao svoje četvrto mjesto s rezultatom od pet posto.

Josipović i dalje uvjerljivo najpozitivniji političar u zemlji

Predsjednik Ivo Josipović s ovomjesečnih 46,4 posto najpozitivniji je političar u zemlji. Na drugom mjestu pozitivnih političkih osoba nalazi se guverner Željko Rohatinski (14,7 posto), a na trećem Zoran Milanović s izborom od 6,1 posto. Slijedi premijerka Jadranka Kosor koju 5,7 posto ispitanika smatra najpozitivnijim političarom. Među deset najpozitivnijih smjestili su se još Dragutin Lesar, Vesna Pusić, Andrija Hebrang, Ruža Tomašić, Radimir Čačić te Daniel Srb.

Što se tiče pojedinačne percepcije vodećih političara u zemlji (koje govore o tome za koliko je građana pojedini političar pozitivan ili negativan), istraživanje je pokazalo da od 1300 ispitanika, koliko ih je sudjelovalo u anketi, 85,5 posto ih smatra da je predsjednik Josipović pozitivan. Milanović je pozitivan za 45,8% ispitanika, a J. Kosor za njih 37%.

Maja Milan
život na vagi
Kakva razlika! U showu je izgubila 41 kilogram, a evo kako sada izgleda: 'Nema više pekare'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga
  • lakoćemo:

    Ma koji IČ/VLM , nitko osim Bage nema pravo komentirati ankete.

  • Novinar:

    Potpora Vladu pada zato što nema nikakvih poboljšanja na ekonomskom i gospodarskom planu. Sve je više nezaposlenih, primanja su ista a cijene svih potrepština rastu.Ova Vlada se stalno rekonstruira i bavi sama sa sobom te nije ni čudo da nema nikakvog napretka.

  • Vladimir12-4:

    To sigurno nije tocno, kad HDZ nije prvi.