Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u ime obitelji

Potpisi valjani, referendum za brak može se raspisati

u ime obitelji,portal
Željko Lukunić/PIXSELL
02.09.2013.
u 20:15

Sabor odlučuje hoće li i kada biti referenduma, no očekivati je da će ga Vlada pokušati izbjeći slanjem na ocjenu ustavnosti

Ministarstvo uprave završilo je provjeru potpisa koje je prikupila inicijativa “U ime obitelji” za raspisivanje referenduma o uvođenju definicije braka kao zajednice žene i muškarca u Ustav. Kao što su i najavili, nisu provjerili svih 750.000 potpisa, već 21.300 slučajno odabranih, kako im je preporučio Zavod za statistiku.

Grbin nema komentara

Izbrojili su da je manje od jednog promila nevaljanih potpisa, što znači da je prikupljeno više od potrebnih 450.000 potpisa. Ministarstvo uprave za desetak dana obavijestit će Vladu da, što se potpisa tiče, referendum može biti raspisan, no u konačnici će odluku donijeti Hrvatski sabor.

Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, nije želio govoriti hoće li i kada raspisati referendum jer, kako nam je objasnio, ne zna da je Ministarstvo provjerilo valjanost potpisa niti je o tome nije dobio službenu obavijest.

Bez odugovlačenja

Željka Markić, predstavnica inicijative “U ime obitelji”, kazala je da u inicijativi očekuju kako će referendum biti raspisan te kako vladajući više neće odugovlačiti s odlukom o referendumu.

– Mi smo pregledali potpise prije no što smo ih predali te smo eliminirali nevaljane kako bismo olakšali posao Ministarstvu. Bez obzira na to, trebalo im je dvostruko više vremena da potvrde potpise nego bivšoj Vladi kada je brojila potpise za referendum o Zakonu o radu. Moglo je to biti gotovo još u lipnju. No drago nam je da su gotovi – kazala je Ž. Markić. Za očekivati je da će vladajuća većina na sve moguće načine, ponajprije slanjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti pitanja, pokušati izbjeći raspisivanje referenduma jer drži da se ustavnim definiranjem braka kao zajednice žene i muškarca ugrožavaju prava seksualnih manjina.

>>Markić: Raspišite referendum o braku ako želite poštovati Ustav

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije