Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA SURADNJA

Potpisan Sporazum između Hrvatskih i Slovačkih šuma: Cilj je održivo gospodarenje šumama

Potpisivanje Sporazuma o suradnji Hrvatskih i Slovačkih šuma
Foto: Hrvatske šume
1/2
20.06.2023.
u 17:45

Hrvatske i Slovačke šume htjele su ostvariti suradnju na temelju načela ravnopravnosti i obostrane koristi te će posebno fokusirati suradnju na područjima poput održivog korištenja prirodnih dobara i njihove zaštite, učinkovitog gospodarenja šumama i zaštite biološke raznolikosti, ublažavanja negativnih utjecaja klimatskih promjena, korištenja inovativnih tehnologija u šumarstvu te podizanja ekološke svijesti javnosti

U Direkciji Hrvatskih šuma potpisan je Sporazum o suradnji u području održivog gospodarenja šumama s Upravom Slovačkih šuma. Njihova delegacija stigla je u posjet Hrvatskoj što se smatra povijesnim trenutkom te predstavlja snažan korak naprijed u jačanju partnerstva između dviju zemalja u cilju ostvarenja održivog gospodarenja šumskim resursima. Cijelom događaju prisustvovala je i ministrica poljoprivrede, Marija Vučković.

Hrvatske i Slovačke šume htjele su ostvariti suradnju na temelju načela ravnopravnosti i obostrane koristi te će posebno fokusirati suradnju na područjima poput održivog korištenja prirodnih dobara i njihove zaštite, učinkovitog gospodarenja šumama i zaštite biološke raznolikosti, ublažavanja negativnih utjecaja klimatskih promjena, korištenja inovativnih tehnologija u šumarstvu te podizanja ekološke svijesti javnosti kroz niz edukacija, aktivnosti razmjene znanstvenih i tehničkih informacija o projektima na području šumarstva, organizacije zajedničkih radnih skupina, sastanaka, seminara i studijskih putovanja, kao pripremu i provedbu zajedničkih projekata, stoji u priopćenju. Glavni motivi za potpisivanje Sporazuma bili su prednosti te zajednički interesi koji bi mogli proizaći iz jačanja suradnje na području šumarstva. 

Osim resorne ministrice Vučković, na potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i: Jan Marhefka, generalni direktor Slovačkih šuma ( i Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma. Dujić, je prilikom ovog događaja kazao:  "Održivo gospodarenje šumama naša je zajednička misija i cilj koji ima ključnu ulogu u stvaranju društvene vrijednosti u Europi. Kroz održivo gospodarenje šumama čuvamo okoliš i stvaramo uvjete za zdrav život generacija koje dolaze, posebno u kontekstu klimatskih promjena i društveno-gospodarskog razvoja." Ovaj Sporazum označava početak dugoročne suradnje između partnera, koja će aktivno promicati održivo gospodarenje šumama i doprinijeti društvu u Europi. Partneri su odlučni raditi zajedno kako bi ostvarili pozitivne promjene u šumskom sektoru i pridonijeli očuvanju šumskih resursa.

VEZANI ČLANCI: 

VIDEO: Vatrogasci ugasili požar stana u zgradi u naselju Špansko

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije