Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI 'Ad hoc' skupina pisat će ”plan B” za ulazak Hrvatske i bez Lisabonskoga ugovora

Potpis na pristupni ugovor Hrvatske Uniji do travnja 2010.

VL
Autor
Stojan De Prato
04.11.2008.
u 20:37

Ožujak ili travanj 2010. vrijeme je kada bi Hrvatska trebala potpisati Pristupni ugovor s Europskom unijom budu li pristupni pregovori dobro napredovali i “ušli u završnu fazu krajem 2009. godine”. Ustvrdio je to pred današnju objavu godišnjeg Izvještaja o napretku Hrvatske u Europskoj komisiji Jan Truszccynski, zamjenik glavnoga ravnatelja Opće uprave za proširenje u EK-u i negdašnji poljski glavni pregovarač, u razgovoru za Europolitics, najskuplji bruxelleski dnevnik koji se dostavlja isključivo pretplatnicima za 1800 eura godišnje.

Ratifikacija Pristupnoga ugovora u parlamentima zemalja članica trajala bi “godinu do dvije” pa je 2011. “najraniji rok za ulazak Hrvatske u EU”, napominje Truszczynski. On ističe da će do tada stanje stvari oko Lisabonskoga ugovora “biti dovoljno jasno” pa pitanje njegova usvajanja neće više predstavljati prepreku za ulazak Hrvatske u članstvo. Zlu ne trebalo, "ad hoc" skupina za izradu Pristupnog ugovora, čije bi osnivanje Europska komisija na današnjoj sjednici povjereničkoga kolegija trebala zatražiti, a o čemu bi Vijeće EU odlučivalo u prosincu, imat će zadatak sastaviti “plan B” za slučaj da Lisabonski ugovor do tada ipak ne stupi na snagu. No, Truszczynski kaže da je “prerano da bismo uzeli zdravo za gotovo" da će pristupni pregovori zaista iduće godine prići k svome kraju.

- Vidimo veliku volju i predanost hrvatskih dužnosnika, a tijekom ove godine ostvaren je i velik napredak. Ali ostalo je još mnogo poglavlja za obradu, među njima ona iz najtežih područja, poput poljoprivrede, okoliša, područne politike, tržišnoga natjecanja te veterinarskih i fitosanitarnih pitanja. Zadaci koji su preostali možda nisu za nadljude, ali treba priznati da su prilično zahtjevni – kaže Truszczynski.

On predviđa da će Hrvatska dobiti niz prijelaznih razdoblja za prilagodbu europskom zakonodavstvu u poglavlju Okoliš, dok za mnoštvo hrvatskih zahtjeva u poglavlju Poljoprivreda, Porezna politika i Ribarstvo kaže da bi “tijekom daljnjih rasprava Hrvati mogli zaključiti da neka od prijelaznih razdoblja nisu posve neophodna pa bi se neki zahtjevi mogli promijeniti, prilagoditi ili odbaciti”.


Uljanik ipak ne ide u privatizaciju?

Rješenje za preustroj brodogradilišta, zbog kojega Hrvatska još nije ispunila mjerila za otvaranje poglavlja Tržišno natjecanje, moglo bi se, prema Europoliticsu, riješiti ovaj mjesec, kad hrvatska Vlada dostavi EK i treći paket spisa o privatizaciji “svih brodogradilišta osim jedinoga dobitnoga - Uljanika”. Potom bi se raspisali natječaji za njihovu privatizaciju. EK zahtijeva da “50 posto troškova preustroja pokrije samo brodogradilište, zajedno sa svojim strateškim partnerom”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije