Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi u Europi

'Potopljeni' restoran kojeg treba posjetiti po olujnom nevremenu

Under
11.10.2018.
u 12:30

Ono što ovaj ovaj projekt čini spektakularnijim u usporedbi s drugim podvodnim restoranima na svijetu je nemirno i valovito područje na kojem je izgrađen, dok se drugi nalaze na vrlo kontroliranim područjima

Pet metara ispod površine Sjevernog mora, u blizini najjužnijeg vrha Norveške, kod sela Båly uskoro će biti završen prvi podvodni restoran u Europi. Kosa betonska ploča koja izgleda kao periskop, "potopljena" je u srpnju, u tijeku je još samo rad na završetku interijera, a otvaranje je zakazano za proljeće sljedeće godine

Restoran pod nazivom Under potpisuju arhitekti iz studija Snøhetta, čiji su projekti između ostalih i Bibliotheca Alexandrina u Egiptu, Oslo Opera House, Nacionalni memorijalni paviljon 11. rujna i obnova Times Squarea u New York.

Restoran će moći ugostiti oko 100 gostiju s ukupnom unutarnjom površinom od oko 500 četvornih metara postavljenih na tri razine, nudeći jedinstven podvodni pogled na okolnu morsku sredinu kroz panoramski prozor širok 11 metara.

Naziv restorana na norveškom jeziku ima dvostruko značenje pa tako osim "ispod" može značiti i "čudo". Ovo zaista zapanjujuće čudo počelo se graditi u blizini obale oko 600 metara udaljene od mora, a zatim je "potopljen". Kako bi se struktura uronila, unutar nje bili su smješteni spremnici ispunjeni vodom, prije nego što su je pričvrstili na morsko dno s ukupno 18 usidrenih točaka.

Više od polovice strukture potopljeno je, a gosti će dobiti pristup kroz stakleni prolaz koji će premostiti jaz između obale i ulaza, koji će biti na obali. "Prvi problem je pritisak vode jer smo pet metara ispod površine, ali najveći izazov su valovi. Vjetar i valovi su ovdje ekstremni. Da bi izdržala pritisak, zgrada je blago zakrivljena", rekao je Rune Grasdal, viši arhitekt u Snøhetta, u telefonskom razgovoru za CNN

Odluka da se restoran postavi u vjetrovito i valovito područje bila je namjerna. "Kad su nam klijenti došli, već su napravili skice na nekom drugom mjestu blizu trenutnog, ali smo ih uvjerili da grade nekoliko stotina metara dalje, gdje je more uzburkanije. To ovaj projekt čini spektakularnijim u usporedbi s drugim podvodnim restoranima na svijetu jer se oni nalaze na vrlo kontroliranim područjima", rekao je Grasdal.

Kako bi se zajamčila sigurnost gostiju, provedena je analiza za proučavanje širenja i opterećenja valova, a struktura od 2.500 tona dizajnirana je da izdrži najstrašnije događaje. Ova će struktura između ostalog poslužiti i timovima koji istražuju biologiju mora i ponašanje riba. 

Nakon što restoran bude dovršen, goste očekuje još jedno čudo - meni kojeg je osmislio danski šef kuhinje Nicolai Ellitsgaard Pedersen, koji će se bazirati na lokalnim morskim plodovima, iako će biti na raspolaganju i gljive, bobice, razne morske ptice i divlje ovce iz okolnog krajolika.

Kroz glavni prozor u blagovaonici, visokom četiri metra, gosti će moći promatrati razne ribe i morska stvorenja, a presudno za taj pogled upravo je rasvjeta, koja je pažljivo dizajnirana i za unutrašnjost i vanjsku pješčanu plažu.

"Vanjska rasvjeta je vrlo važna jer biste zimi ovdje bez ikakvog svjetla vidjeli samo odraz restorana na prozoru", rekao je Grasdal. Unutarnja rasvjeta je diskretna kako bi se izbjegla takva refleksija, a boje su odabrane sukladno tome, s hrastovim drvetom i tkaninom koja prekriva zidove kako bi se izbjegle svijetle bijele mrlje.

Rezervacije stola u ovom restoranu primaju se od travnja sljedeće godine, iako je dostupnost već ograničena sve do ljeta. Međutim, prema Grasdalu, najbolji način za planiranje posjeta je gledanje vremenske prognoze. Smatra da je najuzbudljivije iskustvo posjetiti restoran tijekom olujnog vremena.

"Bilo bi fantastično vidjeti površinu mora podijeljenu velikim valovima koji čine vrlo dramatičan scenarij - iako ćete se u restoranu i dalje osjećati sigurno i opušteno u restoranu", istaknuo je Grasdal.

 

Komentara 1

SA
samoborka
17:06 11.10.2018.

Bravo. A kod nas su i dalje glavna "ugostiteljska" zvijezda cevapdzinice (uz tu i tamo koji pristojni restoran, ali to su vise iznimke nego pravila) te lokalni "nazovi-restorani" u kojima ne znas je li prljaviji,zamasceniji, jelovnik, posude za sol na stolu,stolnjaci.. I mi Takvom ponudom mislimo privuci civilizirane i situirane turiste. Malo morgen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije