Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Početak korizme

Posvetite se obnovi duha i tijela: Ne propustite korizmenu kuharicu i molitvenik svetog Leopolda Mandića

Ne propustite korizmenu kuharicu i molitvenik svetog Leopolda Mandića
Foto: VL
21.02.2020.
u 16:39

Na početku korizme Večernji list pripremio je sadržaj uz koji se možete lakše posvetiti obnovi duha i tijela

U korizmenom vremenu odricanja i posta Večernji list daruje svojim čitateljima Korizmeni molitvenik s molitvama, ispitom savjesti i meditacijama, a nakon što je službena Crkva odobrila sv. Leopolda Bogdana Mandića kao sveca za oboljele od karcinoma, darujemo vam poseban Molitvenik sv. Leopolda za sve bolesne i one koji za njih mole.

Uz molitvenike u utorak 25. veljače i 27. veljače, u srijedu 26. veljače poklanjamo vam i Korizmenu kuharicu s 40 recepata za 40 dana, a predstavit ćemo recepte triju hrvatskih KUD-ova i običaje njihovih krajeva: 

1. HSPD Sljeme iz zagrebačkih Šestina jedno od najstarijih kulturno-umjetničkih društava na području Zagreba i Hrvatske, osnovano je 1895. godine. Ovo društvo dalo nam je recepte za ćoravi gulaš, prostu gibanicu sa sirom, štrukle u juhi, domaći kruh, štrudlu od jabuka, krumpir i grah-salatu...

2. KUD Ježek iz Beretinca pokraj Varaždina ustupio nam je recepte za sirne štrukle, fileke, zagorsku juhu, ali i recepte za "jača" jela koja su se servirala na korizmene nedjelje poput sarme, purice, zagorske kotlovine.

3. Folklorno društvo Pazin opisalo nam je kako izgleda korizma u središnjoj Istri te su nam otkrili svoje recepte za poveticu, maneštru, bakalaj, istarske njoke, kokošje šugo...

Također, dva kontinentalna KUD-a "ukrstila" su kuhače pa imamo i dvoboje - kako se u njihovu kraju rade četiri ista jela: prežgana juha, orehnjača, žganci s vrhnjem i zlevka. Dakle, moći ćete otkriti i pokoju „caku“ u svakom receptu.

Posvetili smo prostor i prošlogodišnjoj korizmenoj kuharici u kojoj su glavni akteri bili fratri sa Svetog Duha koji su u javnosti postali poznati kao fratri koji imaju kućicu na Adventu na Zrinjevcu, čiji prihod ide za potrebe pučke kuhinje koju vode.

Na početku korizme Večernji list pripremio je sadržaj uz koji se možete lakše posvetiti obnovi duha i tijela. Stoga potražite uz Večernji:

u utorak 25. veljače – Korizmeni molitvenik

u srijedu 26. veljače - Korizmena kuharica

u četvrtak 27. veljače – Molitvenik svetog Leopolda Mandića.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije