Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čekalo se 15 godina

Posveta crkve Svetoga Filipa i Jakova u Vukovaru

crkva,vukovar
Branimir Bradarić/PIXSELL
22.10.2013.
u 15:33

U tri dana euharistijsko slavlje će predvoditi fra Branimir Kosec, fra Ante Perković i fra Zlatko Špehar.

Poslije 15 godina radova na obnovi župne crkve Svetih Filipa i Jakova idućeg vikenda obavit će se velika svečanost posvete crkve. Prema programu obilježavanja posveta crkve započinje u četvrtak, 24. listopada, večernjim misama nakon kojih su svaki dan u Pastoralnom centru sveti Bono organizirana i različita kulturna događanja. Središnja svečanost je najavljena za nedjelju, 27. listopad, kada će se održati sveta misa koju će predvoditi đakovačko-srijemski nadbiskup mons. Đuro Hranić uz koncelebraciju pet biskupa i brojnih svećenika. 

U tri dana euharistijsko slavlje će predvoditi fra Branimir Kosec, fra Ante Perković i fra Zlatko Špehar. Najavljeno je i predstavljanje knjige fra Marka Kurolta pod nazivom Treba li sve zaboraviti, a koja govori o spašavanju vukovarskog kulturnog blaga. Biti će blagoslovljene i velike orgulje, a najavljena je i podjela priznanja osobama i institucijama zaslužnima za obnovu crkve. Govoreći o obnovi crkve i samostana vukovarski gvardijan fra Gordan Propadalo rekao je da je crkva obnovljena, ali i da još uvijek ne može govoriti o nekom završnom računu i iznosu koliko je sredstava uloženo. 

– Učinjeno je mnogo. Sjetimo se samo kako je izgledala crkva i da su u njenoj unutrašnjosti rasla stabla kada smo se vratili. Prvo je privedena k svrsi da se može koristiti, a usporedo se radilo i na obnovi. U isto vrijeme radili smo i na izradi replika crkvenih sakramenata, oltara… Vraćena je i franjevačka knjižnica, rekao je fra Propadalo. Novinarima se obratio i župnik župe Svetoga Filipa i Jakova podsjetivši da će ovo biti treća posveta ove vukovarske crkve.

– Crkva se uvijek posvećuje poslije izgradnje ili nekih devastacija. Prvi put je posvećena kada je izgrađena 1732 godine. Druga posveta bila je 1899 godine kada je dograđena. Ova treća posveta ide poslije Domovinskog rata kada je crkva sv. Filipa i Jakova bila gotovo porušena i devastirana. Sama crkva imala je više velikih otvora, krov je bio uništen, unutarnji zidovi ispisani ćiriličnim grafitima. U devastaciji crkve stradali su grobovi grofova Eltz, posljednje počivalište Svetog Bone od kojeg su ostali samo mali fragmenti dok je knjižnična i druga sakralna građa crkve i samostana odnesena u Srbiju. Zato se ova posveta crkve koja dolazi nakon završetka obnove crkve čeka s velikim veseljem, rekao je pater Jagodić.

>>Josipović: Bacajte paradajze, ali nemojte pokvariti komemoraciju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije