Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Posvećenost PBZ-a društveno odgovornomu poslovanju

Posvećenost PBZ-a društveno odgovornomu poslovanju
26.11.2021.
u 09:04

Privredna banka Zagreb: Niz svakodnevnih zalaganja zaposlenika PBZ-a za veliki cilj – održivost!

Glavna načela PBZ grupe na kojima se temelji politika zaštite okoliša jesu smanjenje otpada, postupno poboljšanje energetske učinkovitosti te pridavanje pozornosti posljedicama koje naše odluke imaju na okoliš i društvo.

Uz brojne redovite aktivnosti, Privredna banka Zagreb i cijela Grupa Intesa Sanpaolo obilježavaju tijekom godine važne eko-datume prigodnim kampanjama, kojima je cilj dodatno potaknuti zaposlenike na provođenje aktivnosti zaštite okoliša i podizanja svijesti o tom gorućem problemu. Privredna banka Zagreb intenzivno provodi brojne inicijative izvan usko poslovnih aktivnosti koje su usmjerene na razvoj odgovornoga ponašanja prema okolišu uz mogućnost aktivnoga djelovanja.

Dugoročne kampanje – „Pošumljavanjem i sadnjom protiv klimatskih promjena“

Među inicijativama usmjerenim na očuvanje okoliša ističe se kampanja „Pošumljavanjem i sadnjom protiv klimatskih promjena“ koja je započela uoči obilježavanja Dana planeta Zemlje, s ciljem dugoročnoga djelovanja. U suradnji s Projekt O2 organizirali smo u prvoj fazi projekta webinar i podijelili sadnice našim kolegama na brigu te nastavili s pripremom naše prve akcije pošumljavanja dronom površine od 10 000 m2 na području općine Promina. „PBZ šuma“, kako smo nazvali inicijativu, počela je kao mala zelena priča koja se s vremenom pročula i mnoge zainteresirala za uključenje. Stoga smo, budući da dron odrađuje većinu posla kod pošumljavanja, proširili akciju i na ručnu sadnju stabala u novoizgrađenom vrtiću Suknovci čijemu je dvorištu nedostajalo upravo malo zelenila. Ručnu sadnju preuzeli su naši kolegice i kolege uz pomoć učenika i predškolaraca iz lokalne zajednice, a akcija je realizirana 22. listopada.

Po čemu je PBZ-ova šuma drugačija?

  • Primjenjuje inovativnu tehnologiju. Pošumljavanje dronom omogućava sadnju 5000 paketića sjemena u prilično kratku vremenu na nedostupnu i opožarenu terenu. Kada bismo željeli ostvariti isti učinak ručnom sadnjom, potrebni ljudski i vremenski resursi bili bi višestruko veći.
  • Ne ugrožava bioraznolikost. Važno nam je da naša zelena inicijativa koja će pridonijeti smanjenju stakleničkih plinova istodobno ne ošteti bioraznolikost lokacije. Sjeme koje se upotrebljava u samoklijajućim paketićima načinjenim od smjese različitih omjera gline, pijeska i supstrata isključivo je od autohtonih vrsta drveća specifičnih za područje koje se pošumljava.
  • Oslanja se isključivo na vlastite resurse.

Od ostalih inicijativa istaknuli bismo aktivno obilježavanje Europskog tjedna za smanjenje otpada (The European Week for Waste Reduction), stoga smo uz postavljanje izložbe „Umjetnost recikliranja“ u poslovnim prostorima PBZ-a za zaposlenike organizirali webinar „Ja bolji građanin“ u kojem su imali priliku čuti niz praktičnih informacija koje mogu odmah početi primjenjivati pri svakodnevnom odlaganju otpada, te radionicu „Umjetnost recikliranja“ na kojoj su uz stručno vodstvo sudionici naučili kako izraditi predmete od otpadnoga materijala.

Dodatno, sa željom upoznavanja najmlađih s temom održivoga razvoja djeci naših zaposlenika koja polaze u prvi razred osnovne škole poklonili smo priručnik na temu prepoznavanja i razvrstavanja otpada koji se sastoji od niza zanimljivih ilustracija, a prvašiće smo razveselili i ostalim prigodnim poklonima i personaliziranim pismima.

PBZ je podržao i inicijativu Sat za planet Zemlju (Earth Hour) te 27. ožujka ugasio svjetla u svojim poslovnim zgradama na Radničkoj cesti od 20.30 do 21.30.

Vjerujemo da malim, ali značajnim koracima tako mijenjamo naše okruženje i navike u zdravijem i ekološki poželjnom smjeru. PBZ nastavlja razvijati inicijative na svim poljima društveno odgovornoga poslovanja i pratimo utjecaj i učinke naših aktivnosti, kako bismo na održiv način odgovorili na aktualne potrebe zajednice u kojoj poslujemo i živimo.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije