Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krist za rekord

Posvećen poljski Isus, veći čak i od onog iz Rio de Janeira

Isus
Reuters
22.11.2010.
u 16:30

Kip ima 33 metra jer je Isus imao toliko godina kad su ga razapeli, a kruna visoka tri metra s pozlatom ima značenje trogodišnjega Kristova javnog djelovanja

U gradiću Świebodzinu na sjeverozapadu Poljske i službeno je posvećen najveći kip Isusa na svijetu. Do nedjelje najveći je bio Krist iz brazilskog Rio de Janeira. U nedjelju popodne, na dan lokalnih izbora, poljski gradić bio je ispunjen tisućama vjernika i turista koji su došli na služeno posvećenje najvećega Isusova kipa. Konstrukcija ima svoje simboličko značenje, objašnjavaju zadovoljni realizatori projekta. Kip ima 33 metra jer je Isus imao isto toliko godina, a kruna visoka tri metra s pozlatom ima značenje trogodišnjega javnog djelovanja Krista.

Brežuljak na kojim je postavljen sastavljen je od pet krugova što predstavlja pet kontinenata. Kip s podnožjem uzdiže se na više od 50 metara. Kip je težak oko 440 tona. Crte na licu tako su izražene da ih se vidi sa zemlje. Lokalni biskup Stefan Regemunt, koji je posvetio najveći kip, smatra da je to gigantski kip i da nije samo turistička atrakcija nego i „znak vjere koja zahtijeva materijalne znakove i svjedočanstvo“.

Iako je sve prošlo u najvećoj ozbiljnosti, ipak ne nedostaje kritičara i onih koji ismijavaju takvu ideju u Poljskoj. Kip je postavljen na brežuljku iznad velikog supermarketa, pa se dio medija pita znači li to da Krist sada blagoslivlja i supermarkete.

Ključne riječi

Komentara 27

OB
-obrisani-
16:33 22.11.2010.

reče neko vasiona i ljutska glupost nema granice.

SI
sinaj
16:37 22.11.2010.

Poljaci su iznimno fin narod, totalno antikomunistički nastrojen i s pravim moralnim vrijednostima.

Avatar Dolar=0
Dolar=0
22:09 22.11.2010.

Koliko je samo moglo da se nahrane gladna usta u Poljskoj o tog \"isusa\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije