Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Posvećen poljski Isus, veći čak i od onog iz Rio de Janeira

Kip ima 33 metra jer je Isus imao toliko godina kad su ga razapeli, a kruna visoka tri metra s pozlatom ima značenje trogodišnjega Kristova javnog djelovanja
22. studenoga 2010. u 16:30 27 komentara 40 prikaza
Isus
Foto: Reuters

U gradiću Świebodzinu na sjeverozapadu Poljske i službeno je posvećen najveći kip Isusa na svijetu. Do nedjelje najveći je bio Krist iz brazilskog Rio de Janeira. U nedjelju popodne, na dan lokalnih izbora, poljski gradić bio je ispunjen tisućama vjernika i turista koji su došli na služeno posvećenje najvećega Isusova kipa. Konstrukcija ima svoje simboličko značenje, objašnjavaju zadovoljni realizatori projekta. Kip ima 33 metra jer je Isus imao isto toliko godina, a kruna visoka tri metra s pozlatom ima značenje trogodišnjega javnog djelovanja Krista.

Brežuljak na kojim je postavljen sastavljen je od pet krugova što predstavlja pet kontinenata. Kip s podnožjem uzdiže se na više od 50 metara. Kip je težak oko 440 tona. Crte na licu tako su izražene da ih se vidi sa zemlje. Lokalni biskup Stefan Regemunt, koji je posvetio najveći kip, smatra da je to gigantski kip i da nije samo turistička atrakcija nego i „znak vjere koja zahtijeva materijalne znakove i svjedočanstvo“.

Iako je sve prošlo u najvećoj ozbiljnosti, ipak ne nedostaje kritičara i onih koji ismijavaju takvu ideju u Poljskoj. Kip je postavljen na brežuljku iznad velikog supermarketa, pa se dio medija pita znači li to da Krist sada blagoslivlja i supermarkete.

otkrio gdje je za valentinovo
Grašo progovorio o vezi s Hanom Huljić, ali i puncu Tončiju: 'Svaka spačka može bit' fatalna za njega'
CVH
Pametni sustavi poboljšavaju sigurnost na cestama
Najčešći uzrok prometnih nesreća su ljudske pogreške, a ovo su sustavi koji to pokušavaju ispraviti
 • -obrisani-:

  reče neko vasiona i ljutska glupost nema granice.

 • sinaj:

  Poljaci su iznimno fin narod, totalno antikomunistički nastrojen i s pravim moralnim vrijednostima.

 • Avatar EUtopija
  EUtopija:

  Koliko je samo moglo da se nahrane gladna usta u Poljskoj o tog \"isusa\"