Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenstvo za sukob interesa

Postupak protiv Vujčića jer su mu odlazak na skup u Kitzbühel platili bankari, a ne HNB

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
04.02.2017.
u 11:03

Povjerenstvo je s 8000 kn kaznilo bivšeg savjetnika predsjednice M. Pavića jer se prije isteka godine dana zaposlio kao šef u Kutjevu

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika pokrenulo je jučer postupak protiv guvernera Borisa Vujčića. On je početkom prošle godine sudjelovao na konferenciji UniCredit banke u austrijskom Kitzbühelu na teret organizatora. UniCredit je vlasnik Zagrebačke banke, koju je Hrvatska narodna banka dužna nadzirati po zakonu pa je Povjerenstvo od HNB-a zatražilo očitovanje tko je platio troškove puta.

Odgovoreno im je da je HNB naknadno pokrio troškove guvernerova gostovanja u Kitzbühelu, no utvrđeno je da je Vujčić na UniCreditovim konferencijama bio i prijašnjih godina, a da HNB nije te troškove pokrio.

– Iako je organizator skupa bio UniCredit Njemačka, nad kojim HNB nema ovlasti, moguće je da je riječ o nedopuštenom daru jer HNB kao regulator ima obvezu i dužnost nadzora nad Zagrebačkom bankom, a ona je dio UniCredit grupacije – objašnjava predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković. Pokretanje postupka protiv Vujčića bilo je i očekivano s obzirom na prijašnju praksu Povjerenstva.

Slično je, naime, prošao i bivši ministar znanosti Vedran Mornar kad je o trošku Samsunga putovao u Južnu Koreju, iako mu je Ministarstvo naknadno podmirilo troškove. I bivši ministar obrane Ante Kotromanović bio je kažnjen s 30.000 kuna jer je na privatno putovanje s obitelji letio avionom u vlasništvu tvrtke zainteresirane za nekretnine kojima je tada raspolagao MORH.

Može li potencijalni sukob interesa guvernera utjecati na neovisnost HNB-a, novinari su pitali predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u Dubrovniku. – Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja i ne bih špekulirala o tome – uzvratila je predsjednica.

Inače, Povjerenstvo je s 8000 kuna kaznilo njezina bivšeg savjetnika Mladena Pavića jer se nakon odlaska s Pantovčaka, prije isteka godine dana, zaposlio kao šef uprave vinarije Kutjevo. Dalija Orešković priznaje, međutim, da se ta kazna ne može naplatiti: – Naplaćuje se samo s plaća i naknada koju primaju dužnosnici, no mi ćemo o svemu obavijestiti i nadležno državno odvjetništvo jer postoji i mogućnost pokretanja prekršajnog postupka protiv dužnosnika i tvrtke koja ga zaposli protivno zakonu, a zapriječena je kazna između 50.000 i milijun kuna – kaže Orešković.

Komentara 4

SO
Somelier
11:52 04.02.2017.

Rohatinski i Vujičić radili su i rade za strane banke. Od njih dobivaju odlikovanja i nagrade. Znači trebali su obojica već davno biti u Remetincu ili Lepoglavi. Kada bi Vujičić devalvirao kunu išlo bi na štetu stranim bankama. Da ne duljim isto bi bilo sa uvođenjem eura. Zar nije jadna izjava da nismo spremni za euro i možda tek 2022 godine. Po čemu su to bili spremni za uvođenje eura Slovačka, Kosovo i Crna Gora. Vujičić si misli da do 2022 još razvuće pa onda ga mogu i smijeniti.

I1
ing-12345
14:32 04.02.2017.

Hrvatsko pravosuđe treba osigurati Vujčiću najmanje 20 godina besplatnog smještaja u kaznionici Lepoglava.

JM
jezero-matica
13:15 04.02.2017.

HNB-anka! Kako se može tako zvati kad radi protiv interesa hrvatske države i njenog naroda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije