Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Postroženi uvjeti za oslobađanje od poreza na promet nekretnina

sjednica vlade (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
23.12.2010.
u 15:06

Porezna uprava utvrđivat će poklapa li se vrijednost nekretnine navedene u kupoprodajnom ugovoru s tržišnom

Hrvatska je dobila povoljan odgovor Europske komisije na zahtjev za pomoć u otklanjanju posljedica od elementarnih nepogoda u vrijednosti od 3,8 milijuna eura, obavijestila je na početku sjednice Vlade premijerka Jadranka Kosor. Sada se očekuje još potvrda Vijeća Europe i Europskog parlamenta.

- To je dokaz da nas uvažavaju kao 28. članicu EU – rekla je premijerka.

Vlada je predložila izmjene u Zakonu o porezu na promet nekretnina, tako će se ubuduće postrožiti zakonom već omogućeno oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina. Prema postojećem zakonu, porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji na temelju sklopljenog ugovora o kupoprodaji stječu prvu nekretninu, no od sada će ga morat naknadno plaćati ako Porezna uprava u roku od tri godine od dana stjecanja utvrdi da je osoba iznajmila tu nekretninu u cijelosti ili djelomično ili ako ta osoba ili njezin bračni drug odjave prebivalište, ne borave ili prijave promjenu adrese stanovanja ili, pak, ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.

Nova je promjena i to što će Porezna uprava utvrđivati poklapa li se vrijednost nekretnine navedene u kupoprodajnom ugovoru s tržišnom. Ako ne, odnosno ako je navedena niža vrijednost, onda će Porezna uprava procijeniti tržišnu vrijednost na temelju usporednih podataka o kretanju tržišnih vrijednosti sličnih nekretnina, a na temelju čega će se utvrđivati porezna osnovica.

Komentara 4

OB
-obrisani-
15:37 23.12.2010.

@@@@ naknadno plaćati ako Porezna uprava u roku od tri godine od dana stjecanja utvrdi da je osoba iznajmila tu nekretninu ........................................................................................................... ..Kako opet vlada ide na ruku bankama da pokrene tržište nekretnina. Guši se sa time moč iznajmljivanja, štoo će svakako dovesti do povečanja onih koji bi htjeli iznajmiti. I opet se ide na ruku ino interesima a ne domačoj populaciji. Pa se je i normalno za zapitati tko i koliko njih ima podeblje udjele u bankama od domačih \"građana\" kad se proturaju takvi interesi.

VU
vucko
15:57 23.12.2010.

Jeste li se pitali koliko vlasnika nekretnina za stanovanje a i garage iznajmljuju na crno i imaju crni dohodak a da na tu dobit ne placaju porez i tako varaju drzavu ?

OB
-obrisani-
16:13 23.12.2010.

@@@@ vucko to je crna ekonomija i to je sasvim druga stvar. Ali usput da ti kažem iz vlastitog iskustva niko nigdje ne plača porez iz najma stanova. I to financ minstar vrlo dobro zna. Tako je več 40 godina!! A što se tiće djelomičnog iznajmljivanja to je več upitna kategorija......jer oskrnaviti svoj komotitet radi naknade ne poduzima se iz zarade ili objesti nego neimaštine ili prisile. Otuda i dvojbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije