Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
papa tuži titanic

Postoji li granica satire kada je u pitanju papa?

titanic,satira pape,leo fischer
Reuters/PIXSELL
12.07.2012.
u 11:13

Nakon sudske odluke Titanic je sa svoje web-stranice uklonio inkriminirane stranice, ali časopis je ostao na kioscima.

Sud u Hamburgu dao je za pravo papi Benediktu XVI. u tužbi protiv njemačkog satiričkog časopisa "Titanic“ i zabranio je listu širenje, kako tiskane tako i na internetskim stranicama, prve i zadnje stranice broja od srpnja.

Na naslovnoj stranici vidi se slika pape u bijelome s velikom žutom mrljom ispod trbuha i naslovom: "Aleluja u Vatikanu – Pronađeno gdje curi“ (Halleluja im Vatikan - Die undichte Stelle ist gefunden). Na zadnjoj stranici vidi se papu sleđa i sa smeđom mrljom ispod pojasa s naslovom: "Otkriveno još jedno curenje!“ (Noch eine undichte Stelle gefunden!). Mislilo se na "curenje“ informacija iz Vatikana, na aferu nazvanu Vatileaks, ali u Vatikanu nisu držali ukusnom takvu satiru pa su se obratili njemačkom sudu kako bi zaštitio sliku poglavara Katoličke crkve. Nadbiskup Angelo Becciu, zamijenik državnog tajnika, zatražio je preko njemačkog odvjetničkog ureda pokretanje sudskih mjera protiv kršenja osobnih prava pape.

Titanic je na svojim internetskim stranicama objavio i kopiju tog zahtjeva s potpisom mons. Becciua. Nakon sudske odluke Titanic je sa svoje web-stranice uklonio inkriminirane stranice, ali časopis je ostao na kioscima. Glavni urednik satiričkog časopisa Leo Fischer rekao je da je satira pogrešno shvaćena. Fotomontaža slike pape sa žutom mrljom pokazuje, prema objašnjenju Fischera, kako je u slavlju zbog rješenja slučaja Vatileaksa prolio po sebi napitak. A zna se kako papa voli Fantu. Da, Benedikt XVI. voli taj napitak od naranče, ali zar je mrlja trebala biti na mjestu na kojem je montirana? A što je sa smeđom mrljom na drugoj slici koja pokazuje papu sleđa? Dakako da su "objašnjenja“ satire na račun pape koja je iznio Fischer malo vjerojatna.

Isto su tako bila neuvjerljiva Benettonova objašnjenja slike koja je u studenome 2011. godine objavljena na plakatima, koji su bili postavljeni i u blizini Vatikana, na kojima se vidi papu kaku u usta ljubi Ahmeda el Tayyeba, velikog imama Al Azhare. Tvrtka Benetton tada je priopćila da nije namjeravala uvrijediti papu ni vjernike. No, slika je povučena, a 17. svibnja ove godine šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi obznanio je da se od tvrtke Benetton nije tražila odšteta nego dobrovoljna uplata novca za neku karitativnu djelatnost Crkve. Od njemačkog časopisa Titanic nije se zatražila odšteta, već je odmah podnesena prijava sudu. Sveta Stolica, očito, i ubuduće će tražiti zaštitu suda kada bude ocijenila da su prekršena prava pape. To je promjena u dosadašnjem držanju Svete Stolice. Uglavnom se tražilo da sami kršitelji papina dostojanstva i vjerskih osjećaja „poprave“ učinjeno. Sada će se tražiti sudske mjere protiv onih koji su, prema mišljenju Vatikana, oštetili ugled pape.

Hrvatski satirički tjednik Feral Tribune je na naslovnoj stranici, nakon posjeta prvog Ivana Pavla II. Hrvatskoj 1994. godine, objavio fotomontažu pape odjevenoga kao harlekina s naslovom "Cirkus je otišao“. Kako bi neki hrvatski sud, da je Vatikan tražio zaštitu dostojanstva pape, procijenio takvu naslovnicu? Zapravo uvijek se ponavlja isto pitanje, odnosno postoji li granica satire? Bilo je doba u kojima se gubilo glavu kada je satiri bio podvrgnut papa, a ipak je bilo onih koji su u Rimu svoju satiru protiv pape lijepili na kip zvan Pasquino, koji se i danas nalazi pokraj Trga Navona i na koji se i sada lijepe izrazi protiv državnika. Istina, posljednjih mjeseci kip je restauriran te je pokraj njega postavljena ploča na koju se postavljaju satirički izrazi kako bi se Pasquino zaštitio i kako bi kip opstao još nekoliko stoljeća.

Ključne riječi

Komentara 4

LI
liskovaca
11:47 12.07.2012.

zašto nema takve satire po pitanju židova? Tada bi to bio antisemitizam! I onda vi o toleranciji!?!?

Avatar fakinn
fakinn
12:00 12.07.2012.

liskovaca, bravo, istina! Ako se taknu židovi, muslimani, komunisti... Uh, to je vrijeđanje njihovih osjećaja i prava. Kada se blati Crkva to je "satira".

Avatar nekakav
nekakav
16:41 12.07.2012.

pa jel tko vidio kakvu satiru ili omalovažavanje židova u novinama? nije. zašto? ajmo, jedan po jedan, nemojte tolko pisati i navoditi primjere. nego, gledam ovih dana kalendar. pa mi imamo tolko praznika, i to sve katoličkih... a pošto smo svi mi protiv crkve i popovanja njihovog, red bi bio da svi ti crkveni dani, tzv. praznici, budu obični radni dani. jer mi, kolko vidimo iz anketa, i nismo neki kršćani. pa bi bio red i to ukinuti. božićnice isto tako. to je ko neka crkvena desetina. dosta više. samo registrirani vjenrici, koji žive po načelima ckrve i plaćaju poreze, mogu imati te neke povlastice. a svi mi koji smo ateisti, moramo ostati bez toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije