Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTICIJE Bh. Vlada mijenja pristup politici izravnih stranih ulaganja

Postojeći investitori planiraju ulaganja veća od 1,5 mlrd. KM

19.04.2009.
u 23:00

Novi pristup politici izravnih inozemnih ulaganja u BiH predviđa pojednostavljenje procedure registriranja za inozemne investitore te reformu zakona i podzakonskih akata. Vijeće ministara vjeruje kako ovakva opcija doprinosi poboljšanju rada, ispravnosti podataka i evidencije o inozemnim ulaganjima, kao i kreiranju privlačnijeg okružja za inozemne investitore u BiH.

Jednak tretman
Zaduženo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da sukladno ovakvom opredjeljenju državne Vlade pristupi reformama Zakona o politici izravnih inozemnih ulaganja u BiH i upute o registraciji inozemnih ulaganja s ciljem unaprjeđenja regulacijskog okvira za inozemne investitore u BiH. Time bi se osigurao jednak tretman pri registraciji za strane i domaće investitore, a ujedno smanjili troškovi stranih ulagača pri registraciji.

Razina izravnih stranih investicija u BiH daleko je od zadovoljavajuće, a zbog svjetske krize mnogi iznose pesimistične prognoze i za ovu godinu. Međutim, Agencija za promidžbu inozemnih ulaganja (FIPA) je u izravnim kontaktima sa 44 kompanije u koje je uložen strani kapital u ukupnoj vrijednosti većoj od 926 milijuna maraka došla do podatka da njih 26 imaju velike planove za nove investicije. Ove tvrtke planiraju u iduće tri godine investicije veće od 1,5 milijardi maraka.

Naftni plin
Najambicioznije i financijski najveće planove imaju Hypo Alpe-Adria-Leasing iz Austrije i EFT iz Danske. Hypo u iduće tri godine planira investicije u iznosu od približno 841, a EFT, koji je vlasnik Rudnika i Termoelektrane Stanari, 600 milijuna KM. Hrvatski Belupo najavljuje investiranje 15 milijuna maraka u farmaceutsku kompaniju Farmavita, a Šveđani isti iznos planiraju uložiti u proizvodnju organske hrane. Švicarski Union Gas Investment (UGI) planira investiciju od 12 milijuna KM u poduzeće za promet tehničkim naftnim plinom, dok će austrijski Schenker u špediterske poslove uložiti 10 milijuna maraka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije