Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEH SDP-OVE ZASTUPNICE

Postignut konačan dogovor o Zakonu o europskom digitalnom identitetu

Zagreb:  Zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković održala je konferenciju za medije
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
10.11.2023.
u 10:11

Novi europski novčanici za digitalni identitet, čije će korištenje biti na isključivo dobrovoljnoj bazi, omogućit će svim Europljanima pristup internetskim uslugama sa svojom digitalnom identifikacijom, koja će biti prepoznata u cijeloj Europi

Države članice Europske unije sada imaju zakonsku osnovu ponuditi građanima i tvrtkama digitalne novčanike kojima će moći povezivati svoje nacionalne digitalne identitete s osobnim dokumentima, npr. Putnim ispravama, rodnim listovima i diplimoma. Uspjeh je to SDP-ove zastupnice u EU parlamentu Romane Jerković i njenog tima obzirom a je 8. studenog postigla konačan politički dogovor s Vijećem EU-a oko prijedloga Zakona o europskom digitalnom identitetu.

Novim pravilima osigurava se univerzalan pristup za ljude i tvrtke sigurnoj i pouzdanoj elektroničkoj identifikaciji i autentifikaciji, a prema novom zakonu, države članice ponudit će građanima i tvrtkama digitalne novčanike kojima će moći povezati svoje nacionalne digitalne identitete s osobnim dokumentima, npr. putnim ispravama, rodnim listovima i diplomama. Građani će moći dokazati svoj identitet i dijeliti elektroničke dokumente iz svojih digitalnih novčanika pritiskom na gumb na svom mobilnom telefonu.

Novi europski novčanici za digitalni identitet, čije će korištenje biti na isključivo dobrovoljnoj bazi, omogućit će svim Europljanima pristup internetskim uslugama sa svojom digitalnom identifikacijom, koja će biti prepoznata u cijeloj Europi. Za razliku od već postojećih privatnih e-novčanika izdanih od strane velikih platformi (Apple/Google), građani će u svakom trenutku imati punu kontrolu nad upravljanjem, korištenjem i dijeljenjem osobnih podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka.

- Svaki dan tisuće naših građana koriste svoj identitet kako bi ostvarili svoja prava i kako bi dobili pristup potrebnim uslugama. Zbog neučinkovite javne uprave i neusklađenog zakonodavstva, pun potencijal digitalnog identiteta ostaje neiskorišten. Ovim prijedlogom postiže se veliki iskorak u poboljšanju kvalitete i dostupnosti javnih usluga i komunikacije građana s javnim sektorom, a doprinijet će i izgradnji sigurnijeg digitalnog okruženja. Kako bismo osigurali povjerenje građana u digitalni identitet, moj ključni prioritet u pregovorima bio je osigurati visoku razinu zaštite osobnih podataka i sigurnosti - s tog aspekta uspjeli smo pomiriti inovacije i funkcionalnost sa sigurnošću i privatnošću. Nadam se da ćemo kao država znati prepoznati ogroman potencijal novog zakona i ubrzati digitalizaciju javnog sektora za dobrobit građana i gospodarstva- kazala je Jerković.

VIDEO Demonstracija podešavanja smjera zraka na novom klima uređaju

Komentara 1

PM
Pionir_Mali
13:42 10.11.2023.

Danas dobrovoljno,sutra obavezno. Sjetimo se samo PREVARE sa Covidim.Još jedan način kontrole ovaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije