Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veleposlanici

Postignut dogovor o pet novih diplomata

josipovic, milanovic
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/5
01.04.2012.
u 15:00

HNS je navodno bio protiv trojice SDP-ovih kandidata, Goldsteina, Grubiše i Grdešića, ali je, čini se, dogovor postignut unatoč zastoju

Ivo Goldstein, kako sada izgleda, ipak odlazi na veleposlaničko mjesto u Pariz, dok će u Italiju Damir Grubiša. Sve donedavno nagađalo se da bi i Ivan Grdešić, sva trojica SDP-ovi kandidati, trebao u London, no tko će zamijeniti dosadašnjeg veleposlanika Ivicu Tomića, još nije odlučeno.

Zamjena za Vidoševića


U diplomatskim krugovima već se dulje vrijeme govori kako ta tri imena nisu naišla na odobravanje kod koalicijskog partnera HNS-a pa je i proces imenovanja bio zastao na neko vrijeme. Konsenzus je, izgleda, postignut u vezi s Goldsteinom i Grubišom te su usuglašeni stavovi oko još trojice hrvatskih predstavnika u svijetu. Kako se neslužbeno doznaje, u Crnu Goru bi trebala Ivana Perić Sutlić, sestra Vanje Sutlića, bivšeg ravnatelja HRT-a, u Belgiju Mario Nobilo, dok će Krešimir Kopčić u Finsku.

Goldstein, sveučilišni profesor, jedini od kandidata nema diplomatskog iskustva. Unatoč tome, u Parizu će zamijeniti Mirka Galića. Galiću je mandat istekao lani, isto kao i 15-orici veleposlanika i konzula u svijetu, a većina ih još nema zamjenu.

Iznimka su bili Vladimir Drobnjak, dotad šef tima za pregovore s Europskom unijom, koji u vrlo brzoj proceduri imenovan te je odmah stupio na mjesto veleposlanika Hrvatske pri EU, te Joško Paro, savjetnik predsjednika za vanjska pitanja, koji odlazi u Washington.Iako je, doznajemo, veleposlaničko mjesto u Rimu bilo “obećano” Mariju Nobilu, ono ipak ide Damiru Grubiši, jednom od vodećih stručnjaka za međunarodne odnose i sveučilišnom profesoru. Grubiša, koji će u Italiji, nakon šestipolgodišnjeg mandata zamijeniti Tomislava Vidoševića, brata predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, početkom 1990-ih radio je u Ministarstvu vanjskih poslova, a ima i bogato iskustvo iz vremena SFRJ kada je bio direktor Kulturno-informativnog centra u New Yorku te šef kabineta saveznog sekretara.

Crna Gora i Finska popunjena bi bila ljudima iz kuće, odnosno iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Ivana Perić Sutlić, novinarka koja je prešla u diplomaciju, prvo kao kulturni ataše, obavlja dužnost u Makedoniji kao savjetnica za politička pitanja, kao i Krešimir Kopčić, donedavno prvi savjetnik u Helsinkiju.

Kako je Nobilo “izgubio” Rim, govori se da mu je ponuđena bilaterala u Bruxellesu. Nobilo je iskusan diplomat, bio je glasnogovornik predsjednika i savjetnik za vanjsku politiku Franje Tuđmana, potom veleposlanik u Sloveniji, jedno vrijeme pomoćnik ministra vanjskih poslova u trećesiječanjskoj vladi, stalni predstavnik Hrvatske u OESS-u, pri UN-u te naposljetku, za posljednje HDZ-ove vlade – državni tajnik za politička pitanja.

Napali bivšeg ministra

Njegovo ime našlo se i na lanjskom popisu prijedloga za imenovanje veleposlanika, istome onome koji je predsjednik Josipović, nakon što mu je dostavljeno iz Ministarstva vanjskih poslova, nazvao kvaziprijedlogom, nakon čega je buknuo sukob na relaciji Josipović – Jandroković, a imenovanje veleposlanika odgođeno. Tada su i Grdešić i Grbeša iz SDP-ova savjeta za međunarodne odnose oštro napali Jandrokovića.

Na njegovoj listi su se kandidata, uz HDZ-ovu zastupnicu Mariju Pejčinović Burić i glavnog urednika Vjesnika Brunu Lopandića, našli, govorilo se, i hadezeovci Andro Knego, Ivo Kujundžić, ministrova savjetnica Tina Krce – sada promatračica u Bruxellesu – te čak tri državna tajnika – uz Nobila, bili su tu i Davor Vidiš te Aleksandar Heina.

Komentara 15

A9
AAA-999
15:15 01.04.2012.

Ivo Gooldstein poznati je krivotvoritelj i kroatofob. Dostatne kvalifikacije za napredovanje u kukuriku vlasti..

KO
korisnik2
15:38 01.04.2012.

da, da. goldstein senior savjetnik imperatoru zoranu, a goldstein junior lijepo u diplomaciju. lol.

KO
korisnik2
15:03 01.04.2012.

sfrj, beograd, jugoslavija i damir grubisa. kakvi aduti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije