Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EVO ME DOMA Ministar znanosti Dragan Primorac svaki drugi petak u svom Splitu

Postavljena prva knjiga na policu novog hrama znanja

06.03.2009.
u 15:54

SPLIT – U sklopu obilaska kampusa dr. Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, postavio je prvu knjigu na policu nove Sveučilišne knjižnice, čime je simbolično počelo punjenje velebnog objekta znanja vrijednog 200 milijuna kuna knjižnim fondom. Sveučilišna knjižnica, prema riječima ravnatelja Petra Krole, ima oko 450.000 naslova, a raspolaže prostorom za prijam više od 2 milijuna knjiga.

Ministar je darujući knjigu “Analiza DNA u sudskoj medicini i pravosuđu”, koju potpisuje s grupom autora, posebno nadahnut i radostan, kao i uvijek u svom gradu, najavio novi veliki projekt Sveučilišta u Splitu. Na jesen kreće studij forenzičkih znanosti, prvi takve vrste, a u prvoj godini upisati će 120 studenata.

RH je mudra država
– Oko 1,1 milijardu kuna investirali smo u Sveučilište u Splitu od 2003. godine – istaknuo je Dragan Primorac i dodao kako i u ovim vremenima krize pitanje obrazovanja i znanosti u mudrim državama i dalje ostaje prioritet.

Najavio je skori početak gradnje zgrade Filozofskog fakulteta, odavno planirane i obećane. Čeka se lokacijska dozvola, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova.

Ministar Primorac i rektor Sveučilišta Ivan Pavić, kao dobro “uigran dvojac” koji ništa ne propušta slučaju, iznimno značajnim projektom smatraju i gradnju novog Studentskog doma i Studentskog centra u kampusu s više od 700 ležajeva. Investicija je vrijedna oko 120 milijuna kuna, a kamen temeljac postavit će se za desetak dana. Studentski dom posebno je značajan i zato što će imati sobe za gostujuće profesore i međunarodnu razmjenu studenata. Time će se, tvrdi rektor Pavić, Sveučilište integrirati u europski obrazovni prostor i omogućiti mobilnost po Bolonji.

Hotel i kongresni centar
Ministar Primorac nije propustio obići ni gradilište najveće zgrade u kampusu, površine 35.000 četvornih metara, u kojoj će biti tri fakulteta: Prirodoslovno-matematički, Pomorski i Kemijsko-tehnološki. Zgrada je koncipirana tako da integrira Sveučilište, premda će svaki fakultet imati dio svojih prostora. I “šećer na kraju”. Ministar Primorac posjetio je svoj medicinski fakultet i uvjerio se u dobru dinamiku gradnje zgrade C medicine, hotela za gostujuće profesore i objekta B, u kojemu će biti kongresni centar.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije