Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBAČENA KAZNENA PRIJAVA PROTIV OBERSNELA I CVIJANOVIĆA

Postavljanjem petokrake na neboderu nisu poticali na širenje mržnje

Rijeka: Umjetnik Nemanja Cvijanović postavio zvijezdu petokraku na riječki neboder
Goran Kovacic/PIXSELL
17.01.2022.
u 10:43

Kaznenu prijavu je protiv njih još 29. listopada 2020. podnijela  politička stranka A-SH. Prijavili su ih zbog poticanja na nasilje i mržnju zbog instalacije velike, crvene zvijezde petokrake na jednom od  riječkih nebodera

Spomenuti oblik velike zvijezde petokrake, u koju je bilo uronjeno 2800 krhotina stakla, postavljen u sklopu projekta "Rijeka-Europska prijestolnica kulture 2020." motiviran kulturnim sjećanjem koje ima za cilj istaknuti bogatu i burnu prošlost grada, kao podsjetnik na 2800 poginulih boraca u bitci za oslobođenje Rijeke kojim autor istovremeno tematizira i istražuje povijesne mijene i adekvatne manifestacije moći. Isticanjem navedenog oblika u datim okolnostima i s javno naglašenom svrhom instalacije u skladu s Programom "Rijeka–Europska prijestolnica kulture 2020." autor, prvoprijavljeni, ne potiče niti može poticati na nasilje i mržnju prema određenoj skupini ljudi, dok je u odnosu na drugoprijavljeni utvrđeno kako on nije sudjelovao u procesu odlučivanja koji je prethodio postavljanju tog oblika u okviru istog programa - stoji u obrazloženju ODO Rijeka kojim je odbačena kaznena prijava protiv umjetnika Nemanje Cvijanovića i Veljka Obersnela, bivšeg gradonačelnika Rijeke.

Kaznenu prijavu je protiv njih još 29. listopada 2020. podnijela  politička stranka A-SH. Prijavili su ih zbog poticanja na nasilje i mržnju zbog instalacije velike, crvene zvijezde petokrake na jednom od  riječkih nebodera. U kaznenoj prijavi  tada je bilo navedeno da se tadašnji riječki gradonačelnik i multimedijalni umjetnik terete za “širenje rasne, vjerske, nacionalne i etničke mržnje u cilju omalovažavanja hrvatske države i Domovinskog rata , nadmoćnosti i podčinjenosti po osnovi jedne rase, etničke i vjerske zajednice”

Zašto je tužiteljstvu trebalo  više od godinu dana da odluči što će s tom kaznenom prijavom nisu pojasnili, no pojasnili su što su  sve radili dok nisu donijeli odluku. Naveli su tako da su analizirali sve prikupljene podatke  nakon čega su zaključili kako iz činjenice da je na vrh nebodera postavljena zvijezda petokraka ne proizlazi sumnja da su Cvijanović i Obersnel nekog poticali na nasilje i mržnju. Tužiteljstvo navodi da iz toga nema ni obilježja nekog drugog kaznenog djela, pa su još 27. prosinca 2021. donijeli rješenje o odbačaju te kaznene prijave.

Inače ta petokraka na vrhu nebodera bila je umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića pod nazivom ‘Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik’. Instalacija je u sklopu  projekta Europske prijestolnice kulture trebala biti postavljena još u svibnju 2020.  no zbog pandemije koronavirusa to je pomaknuto na rujan te godine.

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Purgeri
Purgeri
10:52 17.01.2022.

Interesantno kako im se nikad ne omakne neko U u toj umjetnosti. Ni slučajno. A sve kakti umjetnost.

Avatar Hrvatski domobran
Hrvatski domobran
10:57 17.01.2022.

Rijeka propada. Partija uništava Rijeku. I moralno i materijalno.

Avatar Vukomerec
Vukomerec
10:59 17.01.2022.

Rijeka je zbog komunističkog divljanja postala grad slučaj koji je u zadnjih 10 godina izgubio jednaki postotak stanovnika koliko i propali Sisak. A znatno više nego Osijek u Slavoniji o kojem se stalno pisalo. Petokraka je simbol zločina i mržnje prema Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije