Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Postavljanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru počinje 15. siječnja'

U HSPAS-u su mišljenja da prethodno treba utvrditi je li Popis stanovništva na području Vukovara iz 2011. godine učinjen valjano i u skladu sa zakonima
10. siječnja 2013. u 12:45 49 komentara 9 prikaza
ruža tomašić
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Počela je izrada dvojezičnih natpisa i ploča za ustanove na području Vukovara, čije bi postavljanje trebalo početi 15. siječnja, navode iz HSP-a dr. Ante Starčević. U današnjem priopćenju za javnost još jednom su pozvali sve političke strukture koje o tome odlučuju da se zaustavi ishitreno postavljanje dok se ne stvore potrebni preduvjeti. U stranci HSP AS mišljenja su da prethodno treba utvrditi je li popis stanovništva na području Vukovara iz 2011. godine učinjen valjano i u skladu sa zakonima te da bi zbog indicija da nije tako trebalo provesti reviziju popisa birača.

– Zahtijevamo od nadležnih da odluku o postavljanju dvojezičnih natpisa odgode dok se u Hrvatskom saboru ne raspravi peticija stranke HSP AS, kojom se traži moratorij od 10 godina na uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru. Ona će biti uručena, krajem siječnja, predsjedniku Sabora RH Josipu Leki. Istom prigodom zatražit ćemo od tog najvišeg zakonodavnog tijela da procijeni treba li provesti i referendum o toj temi te na taj način saznati mišljenje stvarnih, a ne fiktivnih građana grada Vukovara – navode iz stranke HSP AS.

Na kraju su poručili da bi uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru u ovom osjetljivom trenutku vladajući učinili nepopravljivu štetu dostignutoj razini tolerancije i suživota u gradu heroju, Vukovaru.

– Tim činom degradirat će Domovinski rat kao temelj hrvatske države, degradirat će sve vrijednosti koje iz njega proizlaze i svaku žrtvu podnesenu u obrani Vukovara i Hrvatske – ističu iz stranke.

>> Natpis Spomen-dom na Ovčari na ćirilici – nezamislivo

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar patkovic
  patkovic:

  neka su te table makar zajedničke i mjesto nekog susretanja

 • dalibor.hren:

  Premalo vremena je prošlo i mislim da je to jako licemjerno. Uz ovakvu vlast, za deset godina ćemo micati latinicu.

 • -obrisani-:

  za smirenje situacije predlažem glagoljicu