Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTEDNJA U HRVATSKOJ POŠTI

Poštari zbog recesije u poderanim cipelama

03.03.2009.
u 20:43

Ako za koji mjesec pred svojim vratima vidite poštara s poderanim cipelama i otrcanim odijelom, nemojte odmah pomisliti da je vaš poštar neuredan i nemaran. Razlog je tomu recesija i antirecesijske mjere u sklopu kojih je uprava Hrvatske pošte obećala hrvatskoj Vladi skresati neke troškove u svom poslovanju.

Oni su se odlučili da će u ovoj godini smanjiti troškove službene odjeće i obuće čak za 400.000 kuna. Odgovor na pitanje znači li to da će poštari dobivati jeftinija odijela i cipele ili će isti par obuće morati ove godine trajati dulje, još nije stigao iz Hrvatske pošte. Kako u Hrvatskoj ima oko tri tusuće poštara koji svakodnevno raznose poštu po domovima širom zemlje, ispada da će Hrvatska pošta na svakom od njih uštedjeti nešto više od tisuću kuna. Ako ništa drugo, eto i poštari će dati svoj doprinos antirecesijskim mjerama.

U godini 1840 km
– Što, štedjet će nam na cipelama? Nisam čuo za to – kaže zagrebački poštar Tomislav Trlaja, koji raznosi poštu po Šalati.

On svakog jutra, kaže, propješači sedam do osam kilometara raznoseći poštu. Računica kaže da poštar Trlaja godišnje u sklopu 230 radnih dana prijeđe 1840 kilometara.

Za tu “kilometražu” dobije dvoje cipele – zimske i ljetne, pa koliko izdrže.

Isto je i s odjećom, dva kompleta – zimski i ljetni, s dodacima košulja za ljeto i jakni za proljeće i zimu. Jakne trebaju izdržati pune četiri godine, a rok trajanja ostalih odjevnih predmeta je kraći – od jedne do dvije godine.

– Jednom sam pokušao zbog udobnosti u svojim tenisicama raznositi poštu, ali nisu dugo izdržale. Raspale su se. Poštarske cipele ipak su izdržljivije – kaže poštar Trlaja.

Ne propuštaju vodu
– Najnoviji par cipela dobili smo prije dva tjedna, ali ih nisam obuo jer su mi ove stare još dobre i očuvane. Zadovoljan sam kvalitetom poštarskih cipela jer su vrlo udobne i ne propuštaju vodu – kaže riječki poštar Bekir Fazlov.

Ako poštar u prosjeku na dan prepješači četiri kilometra, onda tri tisuće hrvatskih poštara na dan prijeđe 12 tisuća kilometara.

Kako svaki od njih u prosjeku na godinu radi 230 dana, računica pokazuje da svi hrvatski poštari ukupno prepješače dva milijuna i 760 tisuća kilometara na godinu. To je kao da zemaljsku kuglu obiđu 69 puta.

Zbog toga nije u redu da se štedi na njihovoj obući, jer, kažu poštari, neće valjda bosi raznositi poštu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije