Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan – Hrvatska

Poštanska marka s likom Ruđera Boškovića predstavljena u Rimu

veleposlanik Vučak
Silvije Tomašević
04.10.2011.
u 14:54

Poštanska marka s likom Ruđera Boškovića predstavljena je u hrvatskom veleposlanstvu u Svetoj Stolici u Rimu.

RIM – Poštanska marka s likom hrvatskog znanstvenika i isusovca Ruđera Boškovića, koju su zajednički izdale Hrvatska i vatikanska pošta, predstavljena je danas u hrvatskom veleposlanstvu u Svetoj Stolici u Rimu. Hrvatski veleposlanik u Vatikanu Filip Vučak naglasio je da je riječ o drugom zajedničkom izdanju vatikanske i Hrvatske pošte. Prva zajednička poštanska marka izdana je 1998. godine prigodom 500. godišnjice rođenja Julija Klovića, hrvatskog minijaturista.

Izdana je zajednička marka u povodu 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića. Direktor vatikanske pošte (Ufficio Filatelico e Numismatico Governatorato Citta' del Vaticano) Mauro Olivieri istaknuo je, citirajući papu Benedikta XVI., da je Bošković primjer kako se mogu uskladiti znanost i vjera, služenje majci domovini i zalaganje u Crkvi.

Taj kršćanski znanstvenik mladima je svojim djelovanjem poručio da je moguće ostvariti se u suvremenom društvu i biti sretan kao vjernik. 

“Isusovac Bošković bio je fizičar, astronom, matematičar, arhitekt, filozof; njegov život pokazuje da je moguće živjeti u skladu znanosti i vjere“, napisao je papa.

Marka je izdana u rekordnom roku. Hrvatska je, naime, krajem 2010., kada je plan vatikanske pošte za ovu godinu već bio načinjen, predložila zajedničko izdavanje marke posvećene Boškoviću. Posebno zahvaljujući zauzimanju kardinala Giovannija Lajola, koji je do prije nekoliko dana bio predsjednik Papinske komisije za Državu Grad Vatikan (od 1. listopada je u mirovini), realizirana je zajednička marka. U prosincu ove godine u Rimu će se održati posebno savjetovanje o djelovanju Ruđera Boškovića i, kako nam je otkrio predstavnik vatikanskih muzeja Giorgio Filipi, bit će predstavljene i neke zabilješke koje javnosti nisu poznate.

Vatikanska i hrvatska poštanska marka s Boškovićevim likom razlikuju se samo po natpisu i valuti. Na vatikanskoj marki Boškovićevo je ime napisano na latinskome jeziku. Nominala hrvatske poštanske marke Ruđer Bošković je 7,10 kuna, a tiskana je u nakladi od 200.000 primjeraka, dok je nominala vatikanske marke 3,30 eura, a naklada 150.000 primjeraka. Na pozadini marke je skica kupole crkve svetog Petra.

U hrvatskom veleposlanstvu na predstavljanju marke osim predstavnika vatikanskog grada države nazočili su i brojni veleposlanici.

Ključne riječi

Komentara 4

AG
Agramer198
03:35 05.10.2011.

@kameni je internet je fakat špica stvar ako se njime služi pametna osoba... nemoj se živcirati kaj ti u tu kategoriju ne potpadaš...

KA
Kameni
18:14 04.10.2011.

Izdanje su trebalo organizirati osim Vatikana i Hrvatske i Republika Srpska odakle su Boskovici roodom, Rudjerov otac Trifun i braca mu Damjan i Stojan, iz Bogojevic Sela. Internet je fantasticna stvar.

SI
sinaj
23:04 04.10.2011.

Kameni je napisao/la: ____________________________ Ako se njime znaš služiti, da. Ali ako ni na internetu ne znaš dalje od SANU, problem nebeskog naroda ostaje nerješiv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije