Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITALNO DRUŠTVO – DIGITALNA HRVATSKA

Postanite e-građanin u digitalnom busu

Digitalno društvo – digitalna Hrvatska
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
02.06.2019.
u 09:00

Večernjakov digitalni autobus u petak je boravio u Zagrebu, na Tomislavovu trgu, pa iako su građani bili pomalo sramežljivi, oni koji su se odvažili su i saznali niz korisnih stvari.

Digitalno društvo – digitalna Hrvatska, naziv je projekta Večernjeg lista kojim građanima želimo približiti sve dobrobiti digitalizacije i praktično pokazati što to zapravo znači i na koji način im može olakšati svakodnevicu, posebice kada se radi o borbi s papirima i zahtjevnom birokracijom. Tako smo osmislili digitalni autobus u koji smo smjestili digitalne urede u koje je u petak tijekom popodneva niz zainteresiranih građana postalo i e-građanima, a usput su dobili i niz konkretnih informacija, što im to donosi i kako se zapravo služiti tom uslugom.

Digitalni građani

Mnogi zaziru od samog pokušaja da pristupe računalima i modernim tehnologijama, a kamoli da se upuste u vlastitu digitalizaciju. Da je svojevrsni strah i otpor digitalizaciji građana pa i dijela državnih službenika i dužnosnika prisutan, priznaje i Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, koji je bio na događanju te vlastitim primjerom i angažmanom prionuo edukaciji i razgovoru s građanima.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

– Imamo 690.000 e-građana, odnosno onih koji koriste digitalne usluge. Nisam time najzadovoljniji, mislim da možemo puno više. Edukacija je ključna, a sadašnja paleta usluga iznimno je korisna. Neprestano se trudimo i dodajemo nove usluge. Prijava je zapravo jednostavna i to želimo pokazati u ovom Večernjakovu digitalnom autobusu ne bismo li privukli što više građana. U autobusu su tri infopulta ili digitalna ureda u kojima možete doznati kako vam digitalizacija može pomoći u području svakodnevnog života, u obrazovanju te poslovanju i poduzetništvu. Kako, primjerice elektroničkim putem predati zahtjev za e-putovnicu ili e-vozačku dozvolu, što je e-tvrtka i što sve, zapravo možete kad ste e-građani.

Danas u Koprivnici

Večernjakov digitalni autobus u petak je boravio u Zagrebu, na Tomislavovu trgu, pa iako su građani bili pomalo sramežljivi, oni koji su se odvažili i saznali niz korisnih stvari.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Upravo danas, 2. lipnja, digitalni je autobus na Zrinskom trgu u Koprivnici od 14.30. do 18 sati, u Vinkovcima će biti 4. lipnja te u Zadru 8. lipnja. Partneri su projekta Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, HGK, Zagrebački holding, Fina, AKD, HP i telekom operator A1.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije