Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZBIJEN NARKOLANAC

Postaju li Ploče glavna luka za ulazak kokaina na tržište EU?

Foto: Večernji list/Grgo Jelavić/PIXSELL
1/6
08.03.2021.
u 19:45

Zaplijenjeni kokain bio je namijenjen europskom i hrvatskom tržištu, a na ulici bi se moglo njime utržiti od 50 do 70 milijuna kuna

Dubrovačka policija u subotu kasno navečer na djelu je uhvatila trojicu krijumčara drogom koji su iz oplata kontejnera s voćem vadili gotovo 73 kilograma kokaina visoke čistoće i kakvoće koji je iz Južne Amerike brodom dovezen u luku Ploče.

Droga je zaplijenjena, a zatečeni 35-godišnji, 41-godišnji i 47-godišnji muškarac su kazneno prijavljeni zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. Ivan Pavličević, načelnik PU dubrovačkoneretvanske, ističe kako je to rezultat opsežnog višemjesečnog kriminalističkog istraživanja i uspješne suradnje Službe kriminalističke policije i Odjela kriminaliteta droga te koordinacije s DORH-om i USKOK-om.

U kontejneru s bananama

– Temeljem početnih saznanja Odjela kriminaliteta droga, provedeno je kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem trojice hrvatskih državljana na području Neretve u subotu navečer. Pri uhićenju te provođenjem brojnih pretraga kod uhićenika je pronađeno 60 paketa kokaina ukupne težine 72,9 kilograma vrlo visoke čistoće – rekao je voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica.

– Krijumčarenje kokaina preko luke Ploče kontejnerskim putem pokazalo se kao vrlo aktivan način krijumčarenja. Tako su u samo nekoliko mjeseci razbijene dvije zločinačke skupine te je ukupno zaplijenjeno 113 kg kokaina – istaknuo je voditelj Odjela kriminaliteta droga Hrvoje Neusidl koji je iznio kronologiju događaja u subotu, malo prije ponoći.

– Dvojicu muškaraca zatekli smo pri vađenju kokaina koji je bio sakriven u oplatama kontejnera u jednom skladištu u Opuzenu, dok je treći bio u neposrednoj blizini, čuvao stražu i pazio da nitko ne naiđe – rekao je Neusidl.

Identitet uhićenih krijumčara policija ne otkriva. Neslužbeno, riječ je o dvojici muškaraca iz doline Neretve i jednom Zagrepčaninu. Navodno su dvojica zaposlena kao lučki radnici u Pločama. Tvrtka u čijem skladištu su uhićeni krijumčari, čija je suvlasnica bivša gradonačelnica Metkovića i osnivačica Mosta Katarina Ujdur, nema nikakve veze s kokainom i krijumčarenjem.

Prema  informacijama  PU  dubrovačko-neretvanske, vrijednost zaplijenjene droge na veliko iznosila bi između 35.000 i 40.000 eura za kilogram, a kada bi se prodavala na ulici, gram stoji stotinjak eura pa bi se moglo utržiti od 50 do 70 milijuna kuna. Kokain je bio namijenjen hrvatskom i europskom tržištu, rečeno je.

Nakon podnošenja kaznene prijave, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv uhićenih zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. USKOK je u priopćenju istaknuo kako se sumnja da su se okrivljenici povezali sa zasad nepoznatom osobom iz Ekvadora radi nabave i kupnje najmanje 72,9 kilograma kokaina, njegova krijumčarenja u Hrvatsku preko luke Ploče kao i daljnje preprodaje na području Hrvatske.

Foto: GRAFIKA

“Nakon što je nepoznata osoba pakiranja s kokainom sakrila iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo preko luke Ploče uvezlo kontejner s bananama, okrivljenici su se dovezli do neposredne blizine zgrade tog trgovačkog društva. Pritom je prvookrivljeni iz osobnog vozila i putem radioveze nadzirao ulaz u prostor pazeći da nitko ne priđe kontejneru, dok su druga dvojica ušla u unutrašnjost kontejnera i uz pomoć bušilica uklonila iz ležišta lim kako bi došla do skrivenih paketa s drogom. Potom su pakete stavljali u torbe u namjeri da ih iznesu iz kontejnera” opisao je događaje koji su prethodili uhićenju USKOK koji je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

Niz uspješnih akcija

U PU dubrovačko-neretvanskoj tvrde kako nema nikakve poveznice između u subotu uhićenih krijumčara kokaina i lanca krijumčara kokaina razbijenog potkraj siječnja, kada je uhićeno petero osumnjičenih koji su također drogu u Hrvatsku uvozili preko luke Ploče, koja je očito postala jedna od važnijih za krijumčare drogom. USKOK tako provodi istragu i protiv četvorice hrvatskih državljana i jednog talijanskog državljanina osumnjičenih za organizirao krijumčarenje najmanje 146 kilograma kokaina. Odakle je droga dolazila u Ploče, nije objavljeno, a bila je namijenjena hrvatskom i talijanskom tržištu.

U sklopu tih dviju akcija, ističu u PU dubrovačko-neretvanskoj, spriječeno je krijumčarenje 219 kilograma kokaina, od kojih je pronađeno i zaplijenjeno 98 kilograma, što je jedna od najvećih zapljena kokaina u posljednjih 20 godina u Republici Hrvatskoj. Razbijene su dvije zločinačke organizacije.

– Tim zapljenama Policijska uprava dubrovačko-neretvanska nastavlja niz uspješnih akcija zapljena velikih količina droga na ovom području. Naime, u posljednjih deset godina ta Policijska uprava zabilježila je više od 5600 zapljena droga, među kojima se ističe više od 115 velikih zapljena u kojima je pronađeno više od dvije tone marihuane, 70 kg heroina, 113 kg kokaina i više od 95.000 tableta – poručili su iz PU dubrovačko-neretvanske.

 

Komentara 27

DU
Deleted user
20:17 08.03.2021.

Policija je narko-mafiju ulovila na djelu dok je pretovarivala pakete kokaina iz skladišta u kombi??? Pa gdje je za to vrijeme bio vlasnik skladišta?

Avatar southman
southman
20:23 08.03.2021.

Vidi se da je došlo do promjena na čelu Luke Ploče i Carinarnice Ploče.

LU
lukisgd
20:07 08.03.2021.

Kriminalci i dezerteri radi sta hoce, otvaraju hotele, protjeran iz strane zemlje, maltretira sirotinju i beskuvnike, pali po zagrebu. Di sibsad Milanovicu i Sanaderu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije