Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FICO ODRŽAO PREDIZBORNO OBEĆANJE

Postaje novi Orbán: 'Primanje Ukrajine u NATO bilo bi temelj za treći svjetski rat'

Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS
1/2
22.01.2024.
u 10:33

"Ukrajina nije suverena zemlja, pod apsolutnim je američkim utjecajem", kazao je Robert Fico smatrajući kako će se Rusiji morati prepustiti neki teritoriji

Reći ću mu da sam protiv pridruživanja Ukrajine NATO-u te ću na to staviti i veto. To ne bi bilo ništa drugo nego temelj za treći svjetski rat – kazao je Robert Fico, nedavno izabrani slovački premijer, u izjavama za slovački radio RTVS koje sada prenose gotovo svi mediji u Europi. Time Fico nije nimalo iznenadio jer je i u predizbornoj kampanji izražavao svoju sklonost Rusiji te najavljivao kako će promijeniti politiku svoje zemlje ako dođe na vlast.

Korupcija i ubojstvo novinara

Podsjetimo, Fico je već bio premijerom u dva navrata, a karijera mu je obilježena korupcijskim skandalima, pa i ubojstvom neovisnog istraživačkog novinara, Jana Kuciaka, što ga je sve stajalo zadnjeg mandata. Fico je to rekao uoči planiranog preksutrašnjeg susreta s ukrajinskim mu kolegom Denisom Šmihaljem u ukrajinskom pograničnom gradu Užhorodu ističući kako su mu takve politike od iznimne važnosti. Nije se tu zaustavio. – Ukrajina je pod apsolutnim američkim utjecajem. A nekog kompromisa mora biti, on će biti bolan za obje strane. Ne znam što očekuju, da Rusi napuste Krim, Donbas i Luhansk? To nije realno – kazao je slovački premijer.

VEZANI ČLANCI:

On smatra kako bi Ukrajina morala prepustiti dijelove svojeg teritorija. Na susretu sa Šmihaljem namjerava mu priopćiti kako Slovačka prestaje s vojnom pomoći Ukrajini te mu pokazati popis humanitarne pomoći do sada dostavljene Ukrajini. Konferencije za novinare nakon susreta neće biti, takva je želja, rekao je, ukrajinske strane. Indikativno je kako je prošlog tjedna posjetio mađarskog premijera Viktora Orbána u Budimpešti, gdje je podupro njegov zahtjev da se obustavi 50 milijardi eura europske pomoći Ukrajini. Jer to ne bi ništa promijenilo.

– S jedne i druge strane imamo stotine tisuća mrtvih vojnika, a nitko ne napreduje. Rusi će nastaviti sa svojom vojnom kontrolom nad Doneckom i Luhanskom oblasti. Naravno, oni neće napustiti Krim, ali ruska će se pozicija u eventualnim pregovorima popraviti, kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Orbánom. – Nađimo neki drugi način da se riješi ovaj problem. Ako netko misli da ćemo ulaganjem 50 milijardi eura i slanjem stotina novih oružja nešto riješiti, u krivu je, time samo jamčimo smrt još 200.000 tamošnjih ljudi – rekao je te optužio Zapad da je zabranio Ukrajini pregovore na početku invazije jer se "Zapad oslanjao na pretpostavku kako će slanjem milijardi i naoružanja u Ukrajinu ruskog medvjeda dobiti na pladnju".

Isto je tako odbio pridružiti se osudi Sjeverne Koreje zbog isporuke balističkih raketa Rusiji tvrdeći kako njegova zemlja za takvo što nema dokaza, no da je to istina, sigurno bi Slovačka to osudila. No, nije sve stalo samo na geopolitici, nego je Fico, prenosi njegove riječi AFP, Ukrajinu označio kao najkorumpiraniju naciju na svijetu. – Bog zna koliko je te poslane pomoći završilo tko zna gdje – rekao je te nastavio i kako Ukrajina nije suverena država jer je pod apsolutnom kontrolom Sjedinjenih Država. Ono što posebno zabrinjava europske, ali i ukrajinske medije jest to što je i prije povratka Roberta Fica na vlast Slovačka bila najviše ruski orijentirana zemlja u Europskoj uniji i to prema istraživanju tamošnjeg instituta Globsec.

Samo obnova i razminiranje

No, Fico je već razgovarao sa Šmihaljem krajem prošle godine, a teme nisu bile nikakav prekid pomoći, već obnova Ukrajine, humanitarno razminiranje te suradnja na području energetike, gdje dvije zemlje zajednički razvijaju tri velika energetska projekta. Europa je tako dobila još jednog Orbána koji bi mogao i ojačati svoj položaj bude li na proljetnim predsjedničkim izborima izabran njemu blizak Peter Pellegrini.

Iako titula slovačkog predsjednika nosi vrlo slab izravan utjecaj, bila bi to velika pobjeda za Fica nakon što je prije pet godina pobijedila prozapadna kandidatkinja Zuzana Čaputova. No, ona je još sredinom prošle godine najavila kako se neće ponovno kandidirati. Ako pobijedi Pellegrini, Ficu je otvoren put za donošenje novog, lošijeg, kaznenog zakona po pitanjima korupcije te reforme pravosudnog sustava jer je sigurno da se tome Pellegrini ne bi protivio.

VIDEO Britansko izvješće o brodu pogođenim projektilom istočno od jemenskog Adena

 

Komentara 9

Avatar Dalmatinka*
Dalmatinka*
10:56 22.01.2024.

To što je rekao Fico je realnost...druga stvar je što neki vole živiti u iluzijama i propagandnim lažima. Uskoro će mu se pridružiti i Trump..

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
06:23 24.01.2024.

Fico neka pogleda Orbanovu kartu na zidu i shvati gdje mu je mjesto u Orbanovom svijetu. Krivog se uhvatio.

LI
lider
12:11 22.01.2024.

Fico i Orban misle ono što i Putin misli. Očekivano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije