Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu zaboravljeni

Pospreme im, donesu hranu, ali najviše ih veseli druženje

starci 07
kristina štedul fabac/pixsell
20.09.2010.
u 15:39

Nakon šest mjeseci provedbe projekt će biti završen 30. rujna, ali kako su potrebe velike, svi se nadaju da će ipak postati trajan.

- Imam susjedu, ali kao da i nije tu. Zato mi moja Željka puno pomogne. Sama sam, pa mi jako znači i što malo popričamo. Zadovoljna sam, kako ne bih bila, priznaje 87-godišnja Magda Milinović iz Koranskog Briga. S oduševljenjem je jučer dočekala ekipu Gradskog društva Crvenog križa. Uz Željku Belavić, stare i nemoćne osobe na ovom području obišle su i Mirjana Bišćan i Sandra Car.

 Bez socijalne skrbi

O dvadesetak takvih stanovnika koji nemaju nikoga ili su članovi njihovih obitelji u drugim gradovima i nemaju baš previše vremena za njih, brine se šest privremeno zaposlenih djelatnika. Obilaze ih dvaput tjedno. Pospremaju im, donose drva, lijekove i namirnice, učine sve što je potrebno. Takvu za život važnu pomoć dobili su zahvaljujući projektu javnih radova preko Zavoda za zapošljavanje. Obuhvaćene su osobe čija primanja prelaze cenzus Centra za socijalnu skrb, pa ne mogu biti uključeni u program pomoći i njege u kući. Stoga je ‘uskočio’ dugoreški Crveni križ, koji se zalaže da takva briga za osobe treće životne dobi postane trajna.

Dolazak uvijek raspoložene ekipe izmamio je osmijeh i na licu Janka Belavića, koji danas slavi 92. rođendan. Šest godina mlađa supruga Kata slabo čuje, pa svoje životne priče, kojih se i te kako dobro sjeća, rado govori svima koji dođu u njihov skromni dom. S ponosom govori da ima petoricu sinova, desetero unučadi i petero praunučadi. Međutim, imaju svoje obitelji, pa ih ne mogu toliko često posjećivati. Stoga su jedno drugom najveća ljubav i utjeha.

 – Lijepo nam je dok smo zajedno. Pomognem joj koliko mogu, ali sada moram na pretrege u bolnicu, pa će moja Kata nekoliko dana biti sama – priča Janko, kojeg je razveselilo slikanje sa suprugom, jer su uspomene s vjenčanja, kao i sve drugo, izgorjele u ratu.

 No, njegova Kata neće ostati sama, jer će se za njegova boravka u bolnici o njoj brinuti Crveni križ.

 Osim korisnicima, takav projekt puno znači i osobama koje su na burzi bile duže od tri godine, a sada su pronašle privremeni posao. Iako im je radno mjesto osigurano samo na šest mjeseci, zadovoljni su što su dobili priliku da primijene svoje znanje i iskustvo.

 – Volim raditi s ljudima. Najviše me veseli kada nekome mogu pomoći. Posebno ako znam da i oni to puno cijene. Sretni su kada ih obiđemo – kaže Željka Belavić. Kao i pet privremeno zaposlenih, radit će do kraja rujna, kada projekt završava.

 Skrb neće prestati

 Međutim, u dugoreškom Crvenom križu kažu da time neće prestati njihova briga za stare i nemoćne osobe.

 – Neće ostati prepušteni sami sebi. Obilazit ćemo ih, barem jednom tjedno. Nadamo se da će se projekt nastaviti, jer su potrebe zaista velike. Najveći je problem novac i bilo bi dobro kada bi se uključile općine, a prije svih Županija, da pomognu jednim dijelom, primjerice u troškovima prijevoza – rekao je ravnatelj Crvenog križa Duga Resa Mario Biršić.

Odlično surađuju i s Centrom za socijalnu skrb. Osim o dvadeset osoba uključenih u projekt, brinu se još o 54 korisnika, a 12 redovito voze na dijalizu. Obuhvaćaju radom veliko područje, koje uključuje Dugu Resu, Bosiljevo, Barilović i Netretić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije