Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGROKOR

Poslovanje Agrokorovih tvrtki u BiH nije ugroženo

Agrokor
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
11.04.2017.
u 18:27

Promet Agrokorovih tvrtki u BiH na godišnjoj razini veći je od 500 milijuna eura

Predstavnici vlade Federacije Bosne i Hercegovine i tvrtki u BiH koje posluju u sastavu koncerna Agrokor u utorak su se ipak sastali u Sarajevu i pri tom utvrdili kako je njihovo poslovanje stabilno unatoč postojećim dugovanjima dobavljačima koja su potkraj prošle godine bila na razini od oko 160 milijuna eura.

"Sarajevski kiseljak, Ledo, Velpro i Konzum zdrave su firme. Podaci koje nam je dostavila Porezna uprava poklapaju se s podacima kompanija", kazao je nakon sastanka u Sarajevu entitetski premijer Fadil Novalić.

Sastanak koji je najprije zakazan pa otkazan pa na kraju ipak održan poslužio je za razmjenu informacija bitnih za sudbinu brojnih dobavljača ali i zaposlenih u Konzumu BiH te ostalim tvrtkama-članicama Agrokor grupe.

Podaci koji se odnose na stanje od 31. prosinca 2016. godine pokazivali su kako su ukupni dugovi Agrokorovih podružnica u BiH prema dobavljačima iznosili 318 milijuna konvertibilnih maraka odnosno 162,6 milijuna eura.

Po Novalićevu sudu puno je važnija od te brojke informacija da je riječ o dugovanju dobavljačima te da Konzum BiH nije kreditno zadužen a nema dugova ni prema svojim radnicima.

Promet Agrokorovih tvrtki u BiH na godišnjoj razini veći je od 500 milijuna eura pri čemu najveći dio ostvaruje podružnica Konzuma koja ima 4200 zaposlenih.

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio koji je također sudjelovao na sastanku kazao je kako će se nastaviti komunikacija na svim razinama da bi se znalo pravo stanje i prekinulo s različitim nagađanjima.

"I BiH i Hrvatskoj je u interesu da kompanija nastaviti raditi što je bolje moguće", kazao je veleposlanik Del Vechio.

Direktor Konzuma BiH Tomislav Bagić kazao je kako stabilnost njegova poslovanja u toj zemlji pokazuje podatak da je 2016. u razvoj poslovanja u BiH uloženo gotovo 14 milijuna eura demantirajući istodobno nagađanja kako će slijediti zatvaranje velikog broja prodavaonica. Ustvrdio je kako će se to činiti samo na temelju procjena o isplativosti njihova poslovanja a ne zbog krize u Agrokoru.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić izjavio je kako su razmijenjene informacije ohrabrujuće te kako je riječ o istim brojkama iz različitih izvora koje potvrđuju stabilnost poslovanja Agrokorovih tvrtki u BiH pri čemu je jasno da su njihova potraživanja i veća od dugova prema dobavljačima.

Konzum BiH osim u Federaciji posluje i na teritoriju Republike Srpske a entiteti u BiH posebnim zakonima reguliraju poslovanje tvrtki.

Nitko od predstavnika vlade RS nije bio na sastanku u Sarajevu no predsjednik tog entiteta Milorad Dodik je tijekom dana u Banjoj Luci novinarima kazao kako ga uopće ne zanima sudbina Agrokora.

"Prvi ću od političara reći: baš me briga za Agrokor. Njihov sistem je bio nerealan, ekonomski neodrživ i usmjeren na destabilizaciju tržišta", kazao je Dodik dodajući kako on nema namjeru izlaziti u susret bilo kakvim zahtjevima iz Hrvatske vezanim za poslovanje Agrokora.

Najavio je tek kako će poduzeti mjere da se zaštite interesi dobavljača iz RS i da ne dođe do odljeva novaca iz tog entiteta.

>> Agrokor na led stavio priču o HEP-u, Ini, MOL-u i reformi

>> Evo tko savjetuje posebnog povjerenika u Agrokoru Antu Ramljaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije