Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mrsićeva mjera 50+

Poslodavcima manji doprinosi zaposle li starije od 50 godina

Ministar rada Mirando Mrsić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
08.12.2015.
u 22:30

EK upozorio Hrvatsku da mora popraviti nisku stopu aktivnosti radno sposobnog stanovništva, osobito mladih i radnika iznad 50 godina

Poslodavci bi uskoro mogli biti oslobođeni plaćanja oko 17,2 posto davanja na plaću radnika zaposle li na neodređeno vrijeme osobu stariju od 50 godina koja je bila dugotrajno nezaposlena. Taj prijedlog, pod radnim nazivom "mjera 50+", najavio je jučer ministar rada Mirando Mrsić u Bruxellesu, u kojem sudjeluje na sastanku Vijeća za zapošljavanje i socijalnu politiku EU. Ondje je u sklopu rasprave o tzv. Europskom semestru bilo govora i o problemu dugotrajne nezaposlenosti u Hrvatskoj.

– Dobar uspjeh postignut je kroz europski program Garancija za mlade, odnosno mjerom oslobađanja poslodavaca od plaćanja "bruto 2" zaposle li osobu mlađu od 30 godina. Tu imamo više od 30 tisuća ugovora na neodređeno vrijeme. Mjerom 50+ potaknut ćemo poslodavce da zaposle i naše starije sugrađane koji su dugotrajno nezaposleni – rekao je ministar Mrsić novinarima u Bruxellesu. Prijedlog bi, najavljuje Mrsić, trebao ugledati svjetlo dana sljedeće godine, a tzv. bruto 2 iznos o kojem se govori zapravo su davanja od ukupno 17,2 posto. To su doprinos za zdravstveno osiguranje, doprinos za zapošljavanje i doprinos za zaštitu na radu. Poslodavci bi, drugim riječima, bili oslobođeni plaćanja 17,2 posto na bruto 1 plaću radnika ako je taj radnik stariji od 50 godina i bio je dugotrajno nezaposlen. Ako takav jedan radnik ima neto plaću od 5000 kuna mjesečno, poslodavac bi, prema grubom izračunu učinka mjere 50+, uštedio oko 75.000 kuna u pet godina.

– Oslobađanje od plaćanja bruto 2 trajalo bi za poslodavca određeno vrijeme, ovisno o tome koliko je vremena ostalo do odlaska u mirovinu osobe koju se zapošljava mjerom 50+ – kaže ministar Mrsić. U Europskom semestru, mehanizmu ekonomskog nadzora EU nad zemljama članicama, Europska komisija upozorila je Hrvatsku da mora popraviti nisku stopu aktivnosti radno sposobnog stanovništva, "osobito među mladima i radnicima koji imaju više od 50 godina".

>> Mrsić: do 2020. želimo ostvariti stopu zaposlenosti od 66 posto

>> Mrsić: iz Hrvatske se nije odselilo više od 100 tisuća građana, nego 'puno manje'

Komentara 8

TH
than
02:18 09.12.2015.

Vec mi je dosta ovih mjera do 30 godina i nakon 50. A ovi izmedju koji su u naponu snage ?!?!?! Ti odu van. Nije EU luda sto ove od 30-50 mami van. Ove do 30te malo placa pa nekaa jos uce, a ovi preko 50te nisu pozeljni, zato lijepo pokupi one u naponu snage, kako fizicke tako i intelektualne, onde od 30-50 godina, a ovi nasi nesposobni politicari se jos i hvale sto odlaze ljudi van u naponu snage i sa najboljim obrazovanjem...

ZO
zoom
09:28 09.12.2015.

u čije ime se on javlja?!?! on je član tehničke vlade koja o takvim mjerama uopće ne odlučuje, niti imamo sabor koji je može donijeti! teška demagogija kukurikavaca i plana 21 laži o rastu hrvatske!!!!!!!!!!!!!

MA
maklin
09:00 09.12.2015.

Dajte smanjite davanja na plaću općenito. Šta nitko od tih famoznih ministara ne kuži da dobivenu plaću radnik će negdje potrošiti i državi opet ide porez od toga. Smanjite opterećenja poslodavcima da mogu više davati ljudima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije