Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKO HGK

Poslodavci apelirali na Ministarstvo pravosuđa: Rasteretite nas ovrha, prebacite ih Fini

fina
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
03.11.2020.
u 12:58

Ako imaju informacije o novom zaposlenju ovršenika, vjerovnici čije su tražbine novijeg datuma mogu ih ostvarivati kod novog poslodavca prije već postojećih koje su u očevidniku u Fini.

Nakon što je iz saborske procedure izbačen prijedlog nacrta novog Ovršnog zakona, kojim se poslodavce i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje trebalo rasteretiti provođenja ovrha na plaćama zaposlenika i umirovljenika, poslodavci su zatražili da se to napravi kroz izmjene aktualnog Ovršnog zakona, i to preko Hrvatske gospodarske komore.

HKG apelira na Ministarstvo pravosuđa i uprave da se obveza poslodavca u provedbi ovrhe na plaću u potpunosti prebaci na Finu jer mnoge tvrtke nemaju administrativne i financijske kapacitete za to. Ističu kako se prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona u potpunosti zanemaruje položaj poslodavaca kojima je po trenutačno važećoj legislativi propisana obveza pljenidbe i prijenosa vjerovnikovih potraživanja s plaće zaposlenika.

U našoj gospodarskoj strukturi prevladavaju mali i srednji poduzetnici, a ova obaveza provođenja ovrhe na plaći radnika prelazi kapacitete njihova poslovanja i donosi im dodatna administrativna opterećenja i troškove. Veliki je problem i to što poslodavac i sam može postati ovršenik ako, najčešće zbog nepažnje i neznanja, ne postupi po zahtjevu za izvansudsku ovrhu – komentirao je predsjednik HGK Luka Burilović te dodao kako postojeći sustav provedbe ovrhe na plaći omogućuje i nejednako tretiranje vjerovničkih potraživanja.

Ako imaju informacije o novom zaposlenju ovršenika, vjerovnici čije su tražbine novijeg datuma mogu ih ostvarivati kod novog poslodavca prije već postojećih koje su u očevidniku u Fini. To dovodi do paralelnog sustava provođenja ovrhe, i od poslodavca i od Fine, ali uz veću odgovornost poslodavaca koji nemaju administrativne kapacitete kao Fina.

Stoga Komora traži da se obveza provođenja ovrha na plaćama potpuno prebaci pod ingerenciju Fine jer bi to dovelo do efikasnije naplate potraživanja i bolje pravne zaštite, kako vjerovnika, tako i dužnika. Takav model također bi minimalizirao mogućnosti nastanka štete za poslodavce zbog eventualnog pogrešnog postupanja. HGK poručuje kako za provedbu ovakvog prijedloga nisu potrebne opsežne sadržajne izmjene Ovršnog zakona, s obzirom na to da je postupanje Fine u provedbi ovrha utvrđeno istim odredbama kao i za poslodavce.

Ključne riječi

Komentara 4

ML
Mladjan
16:17 03.11.2020.

Banke, fina, bilježnici, odvjetnici, vjerovnici. Svi uzimaju na ovrhe naknade. Jedino poslodavci to rade bez naknade. Obrtnik sebi nije dužan isplaćivati plaću, tako nije dužan ni vršiti obustavi na ovrhu, a za svog radnika mora vršiti obustavi. Nakaradno zakonom.

ST
stefj
15:56 03.11.2020.

Da, to je jedan veliki problem, sada privatnici moraju plaćati knjigovodstva da obračunaju ovrhe, obustave i sva davanja. Time obavljaju posao države, banke, FINA-e itd... Lako je tako, sve se radi po načelu - brigo moja pređi na drugoga, a onda se još određuju kazne ako se napravi krivi obračun, pa se kazni i poduzeće i poslodavac, a ponekad i knjigovođa... A što sad, ovo je Hrvatska, očekivano... A ono što bi trebalo, jest odrediti jedinu obavezu poslodavca da isplati bruto plaću, ništa drugo. Za ostalo bi se morao brinuti zaposlenik, neki uhljebi, država ili banka...

AD
admzaq
16:33 03.11.2020.

Sve su se stresli zbog ovog apela. Prvo Marić, a onda Plenki... Psi laju, a karavane prolaze. Cijela država je pred kolapsom, tako da su im ovrhe zadnje na pameti. Tu barem harač skupljaju... Da su htjeli išta poduzeti produljili bi moratorij.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije