Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poslodavci apeliraju: Dopustite nam uvoz konobara, kuhara...

Poslodavci su objavili natječaje za 729 konobara i 683 kuhara te tvrde da im se javljaju tek rijetki i uglavnom oni koji nisu obrazovani za te poslove.
29. veljače 2016. u 00:17 49 komentara 3558 prikaza
Naslovnica
Foto: Vecernji.hr
Pogledajte galeriju 1/2

Konobar, kuhar, kuhinjski radnik, prodavač, čistačica, vozač... samo su neka od zanimanja koja su bila među najtraženijima u veljači na Zavodu za zapošljavanje (HZZ). Za očekivati je takvu potražnju uoči turističke sezone. A ova sezona poseban je izazov za poslodavce – žale se da ne mogu naći kvalificirane radnike!

Paradoksalna situacija

Poslodavci su objavili natječaje za 729 konobara i 683 kuhara te tvrde da im se javljaju tek rijetki i uglavnom oni koji nisu obrazovani za te poslove. Zato apeliraju da im se dozvoli uvoz radne snage. Ali to onemogućuje velik broj nezaposlenih u toj struci što situaciju čini paradoksalnom. Naime, HZZ broji čak 11.629 nezaposlenih konobara i 9567 nezaposlenih kuhara. U brojku su vjerojatno ušli i đaci koji su lani izašli iz srednjih škola. Školovanje je u 2015. završilo 1567 kuhara i 853 konobara što bi trebalo biti dovoljno da popune prazna mjesta. A u školama je još 4233 kuhara i 2318 konobara koji će na tržište u iduće tri godine.

Cijeli tekst pročitajte u današnjem Večernjem listu ili prolistajte e-izdanje.

Neke od tema koje donosimo u današnjem Večernjerm:

- Besplatno zdravstvo i školstvo idu u povijest!

- HDZ traži smjenu vrha policije, Most ne želi čuti

- Hrvatsko tržište preplavit će jeftini proizvodi

- Luku Rijeka izoliraju Mađari i Slovenci, jedini spas su Kinezi

- Naše igračke osvajaju cijeli svijet - imaju čak i kineske kopije

- Novi feljton: Tri hrvatska pisma

- Skuhala ih televizijska slava pa napustili poslove u restoranima

>> Premium i Pickbox nude vam povoljan pristup kvalitetnom online sadržaju

Naslovnica | Autor : Vecernji.hr Foto: Vecernji.hr

Elipso

 • kinez14:

  Ni slucajno dozvoliti uvoz radne snage. Pa nasi ljudi konobare na zapadu jer ih nasi pohlepni poslodavci ne zele platiti. Pristojna plaća za posten rad i kraj price

 • Avatar mr.sc.Vaso
  mr.sc.Vaso:

  Naši vrli dalmatinski poslodavci bi platili kuhara 3500KN za 14 satno radno vrijeme i onda se čude kako nitko ne želi raditi...

 • Avatar stark_house
  stark_house:

  Platite ih adekvatno pa ce htjeti i radit. Ima stvarno super placenih konobara i kuhara, ali ima i onih koji te iscijede max i skrtare.