Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed

Posljednji vapaj za spas dječjeg vrtića Krijesnica

'15.07.2013., Hrvatska Kostajnica - Sedmero djelatnika Djecjeg vrtica Krijesnica prosvjedovalo je zbog neizvjesnog stanja ove predskolske ustanove cija agonija traje od 2010. godine. Photo: NIkola Cut
Nikola Čutuk/Pixsell
16.07.2013.
u 09:36

Više nemamo što čekati, jer se od obećanja ne može živjeti, poručili su na prosvjedu zaposlenici

Trogodišnja agonija Dječjeg vrtića Krijsnica u Hrvatskoj Kostajnici se nastavlja i upitno je kako će se završiti. Kako bi upozorili na neriješen status, koji dovodi u pitanje opstanak gradske ustanove, svih sedam zaposlenika vrtića iskoristilo je prvi dan kolektivnog godišnjeg odmora za javni prosvjed.

– Ne možemo više čekati. Bili smo prisiljeni na ovaj korak, jer nam plaće kasne mjesecima, a ne podmiruju se ni troškovi vrtića za energente. Ako se uskoro ništa ne riješi, nakon godišnjeg odmora nećemo moći otvoriti vrata vrtića. Mi ipak ne možemo preuzeti odgovornost za zatvarenje vrtića, već to mora odlučiti netko drugi - kazala je ravnateljica vrtića Nives Seibert.

Kostajnica je zaboravljena

Sedmero prosvjednika s transparentima uz zviždanje, prošli su kroz Kostajnicu do gradske vijećnice, gdje ih je na razgovor primio gradonačelnik Tomislav Paunović.

– Na žalost, grad iz državnog proračuna ne prima nikakve dotacije i novca za vrtić u gradskom proračunu jednostavno nema. Isto tako nema dovoljno novca ni za druge potrebe, pa je tako postao upitan i rad knjižnice, a i plaće zaposlenika gradske uprave također kasne. Grad je trenutačno dužan oko 4,5 milijuna kuna, od čega dva milijuna, prema sudskoj presudi, čini jamstvo bivše gradske vlasti za kredit Pounju. Bez pomoći države nema uvjeta za rad vrtića - rekao je gradonačelnik Paunović.

U burnom razgovoru Paunović je najavio sjednicu Gradskog vijeća, koja će se održati posljednjeg dana srpnja, na čijem će dnevnom redu naći i sudbina Dječjeg vrtića. Također je najavio i još jedan pokušaj pregovora s čelnicima Vlade, kako bi se novac za vrtić osigurao u državnom proračunu.

Ako se rješenje uskoro ne pronađe, nakon 16 godina djelovanja, vrtić će prestati s radom.

Pomoć je uvjet opstanka

Prije dvije je godine financijsku pomoć vrtić dobio iz državnog proračun, a u nekoliko je navrata Županija dala novac za plaće.

U ime gradske oporbe, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Davor Govorčinović, novinarima je podijelio priopćenje u kojem se za teško stanje u vrtiću optužuje gradska vlast s gradonačelnikom. U priopćenju se navodi kako nije istina da Grad nema novca, već je problem, tvrdi se, u njegovoj raspodjeli.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije