Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Posljednji let shuttlea Discovery odgođen je za barem tri tjedna

Trebao je biti lansiran u srijedu, a razne nevolje spriječile su pokušaj u četvrtak, petak i ponedjeljak pa se neizvjesnost nastavlja
09. studenoga 2010. u 14:59 5 komentara 5 prikaza
Shuttle Discovery STS-131 (1)
Foto: NASA
Pogledajte galeriju 1/8

Space shuttle Discovery, koji je iz flote NASA-inih raketoplana obavio najviše letova - čak 38, nema sreće da sve protekne u najboljem redu na njegovu posljednjem letu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). Letio je u desetodnevnoj misiji STS-131 još u travnju ove godine, kada je na ISS donio prilično velik teret, europski logistički članak Leonardo, i obilnu opskrbu. Tada su se na svemirskoj stanici prvi put zatekle četiri žene odjednom, a i dvoje japanskih astronauta.

Sada u misiji STS-133 šesteročlana posada u prtljažniku shuttlea nosi golem teret, u kojemu su i dvije vrlo važne nove komponente: senzorski sustav za automatsko pristajanje kapsule tipa Dragon privatne tvrtke SpaceX i prvog neživog pomagača astronautima, čovjekolikog robota Robonaut 2.

Misija je u ponedjeljak definitivno odgođena najranije do 30. studenoga. Discovery je trebao biti lansiran prošle srijede, ali je to zbog naknadne provjeren instalacije odgođeno za četvrtak. U četvrtak je nad Svemirskim centrom Kennedy na Floridi divljalo nevrijeme, a u petak je na crijevu kojim se gorivo puni ono procurilo. Kasnije se od lansiranja u ponedjeljak odustalo jer je ustanovljeno da je zemaljski dio punjača goriva bio napukao, a i da je nastala 60-centimetarska pukotina na izolacijskoj pjeni oplate vanjskoga spremnika.

Kako lansiranje nije uspjelo u ponedjeljak, zadnjega datuma u kojemu su za lansiranje bile povoljne astronomske i balističke okolnosti, ono je odgođeno za sljedeći kalendarski termin koji se otvara 30. studenoga.

Do srijede tehničari i inženjeri neće moći ni prići pukotini na oplati jer prije toga moraju biti obavljena skeniranja kojima bi trebalo isključiti i neke moguće skrivene opasnosti.

Nešto malo loše sreće, a ponešto i dotrajala tehnologija, kumuju ovom labuđem pjevu svemirske flote koja je nekad bila ponos američke svemirske agencije.

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • Ugo Kajvez:

    Umire shuttle i NASA-in svemirski program sa ljudskim posadama u mukama ......... too bad, so sad ...........

  • Ugo Kajvez:

    Još malo pa nestalo !!! ..............

  • Ugo Kajvez:

    Uživajte.............. google ...... . Russia launches new age U.S. telecoms satellite