Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASA

Posljednji let shuttlea Discovery odgođen je za barem tri tjedna

Shuttle Discovery STS-131 (1)
Foto: NASA
1/8
09.11.2010.
u 14:59

Trebao je biti lansiran u srijedu, a razne nevolje spriječile su pokušaj u četvrtak, petak i ponedjeljak pa se neizvjesnost nastavlja

Space shuttle Discovery, koji je iz flote NASA-inih raketoplana obavio najviše letova - čak 38, nema sreće da sve protekne u najboljem redu na njegovu posljednjem letu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). Letio je u desetodnevnoj misiji STS-131 još u travnju ove godine, kada je na ISS donio prilično velik teret, europski logistički članak Leonardo, i obilnu opskrbu. Tada su se na svemirskoj stanici prvi put zatekle četiri žene odjednom, a i dvoje japanskih astronauta.

Sada u misiji STS-133 šesteročlana posada u prtljažniku shuttlea nosi golem teret, u kojemu su i dvije vrlo važne nove komponente: senzorski sustav za automatsko pristajanje kapsule tipa Dragon privatne tvrtke SpaceX i prvog neživog pomagača astronautima, čovjekolikog robota Robonaut 2.

Misija je u ponedjeljak definitivno odgođena najranije do 30. studenoga. Discovery je trebao biti lansiran prošle srijede, ali je to zbog naknadne provjeren instalacije odgođeno za četvrtak. U četvrtak je nad Svemirskim centrom Kennedy na Floridi divljalo nevrijeme, a u petak je na crijevu kojim se gorivo puni ono procurilo. Kasnije se od lansiranja u ponedjeljak odustalo jer je ustanovljeno da je zemaljski dio punjača goriva bio napukao, a i da je nastala 60-centimetarska pukotina na izolacijskoj pjeni oplate vanjskoga spremnika.

Kako lansiranje nije uspjelo u ponedjeljak, zadnjega datuma u kojemu su za lansiranje bile povoljne astronomske i balističke okolnosti, ono je odgođeno za sljedeći kalendarski termin koji se otvara 30. studenoga.

Do srijede tehničari i inženjeri neće moći ni prići pukotini na oplati jer prije toga moraju biti obavljena skeniranja kojima bi trebalo isključiti i neke moguće skrivene opasnosti.

Nešto malo loše sreće, a ponešto i dotrajala tehnologija, kumuju ovom labuđem pjevu svemirske flote koja je nekad bila ponos američke svemirske agencije.

Komentara 5

UK
Ugo Kajvez
21:56 09.11.2010.

Umire shuttle i NASA-in svemirski program sa ljudskim posadama u mukama ......... too bad, so sad ...........

UK
Ugo Kajvez
21:47 09.11.2010.

Još malo pa nestalo !!! ..............

UK
Ugo Kajvez
21:52 14.11.2010.

Uživajte.............. google ...... . Russia launches new age U.S. telecoms satellite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije