Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova kolekcija

Posljedice slučaja Stepinac vidljive su i danas

stepinac
Foto: VL
20.07.2015.
u 10:07

Paralelno s postupcima koji su vodili prema Stepinčevoj fizičkoj likvidaciji, Komunistička partija kreće u postupak uništavanja njegova imena

Alojzije Stepinac umro je u kućnom pritvoru župnog doma u Krašiću, 10. veljače 1960., godinu i pol prije isteka kazne. Već za života izrazio je sumnju da je sustavno trovan: Ako umirem presporo, onda nađite nekoga tko će mi dati završni udarac. Istodobno, daleko od očiju javnosti, Titova je tajna policija pokrenula akciju brisanja tragova i uništavanja dokaza. Trideset godina poslije otkrit će se da je u mrtvo Stepinčevo tijelo ulivena velika količina kiseline koja je razgradila cijeli pokojnikov organizam kako bi se izbrisali tragovi sustavnog trovanja. Do danas nije otkriveno tko je trovao Stepinca. Sličnu je sudbinu doživjelo spašeno i balzamirano Stepinčevo srce. Godine 1962. informaciju o njemu Udbi je dojavio jedan njezin suradnik. Kardinalovo je srce Udba potom otela Crkvi i spalila, a pepeo bacila. Čiji potpis nose ta zlodjela?

Paralelno s postupcima koji su vodili prema Stepinčevoj fizičkoj likvidaciji, Komunistička partija kreće u postupak uništavanja njegova imena. Cilj je bio Stepinca diskreditirati i ocrniti, prikazati ga kao „izrazitog ustaškog saradnika”. U javnosti i medijima vodi se bjesomučna kampanja protiv njega. Posljedice su vidljive i danas. Sam je Stepinac rekao: Kad bude moguće slobodno objaviti sve dokumente, meni će povijest dati pravo. Na samom kraju drugog tisućljeća nakon Krista, 1998., papa Ivan Pavao II. Proglasio je kardinala Alojzija Stepinca blaženim.

Knjiga + DVD u prodaji na svim kioscima po cijeni od 39,90 kuna.

>> Na pragu kardinalove kanonizacije ne znamo zašto su ga ubili

Komentara 18

MA
Malenkost
10:38 20.07.2015.

Balkanske price i nagadanja. Uzmite zapadne strucnjake i komad kosti i dajte sve na analizu. Otvorite udbaske Arhive- i to ne samo sto se tice Stepinca - nego i svih Koje je udba partila. Prestanite razglabati balkanske Glasine.Precizne Analize su i danas moguce!!itekako. Ma na Tom glupom Balkanu svu love u mutnom!! Partizani i takozvani Antifasisti a i ustasoidni tipovi. Prestanite sakrivati povijesno vazne stvari. Otvarajte Arhive po uzoru na Gauck-Böherde ovdje u Njemackoj.

Avatar Ada
Ada
11:23 20.07.2015.

Kardinal Stepinac za vjernike je u srcima već sada svet. Papina odluka bit će samo potvrda toga. Ono što je od Boga nikakva zla sila ne može uništiti.

JO
johnxxx
09:23 02.08.2015.

Kardinal Stepinac ubijen je jer je odbio odvojiti Hrvatsku katoličku crkvu od Vatikana. Do tada su se Tito i komunisti rado slikali u Stepinčevom društvu u svečanim ložama, ali kad je Stepinac rekao ne, postao je neprijatelj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije