Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

'Posljedice globalnog zagrijavanja su podcijenjene'

15.02.2009.
u 10:15

Posljedice globalnog zagrijavanja u idućem će stoljeću biti gore od onog što se predviđa, izjavio je vodeći klimatski znanstvenik Chris Field. Field predviđa da će temperature porasti iznad biločeg predviđenog, te da će zagrijavanje općenito ostaviti veće posljedice na okoliš od objavljenih prognoza.

Field je kritizirao izvješće Međuvladinog tijela za klimatske promjene iz 2007. godine za koje kaže da podcjenjuje razine klimatskih promjena. Ispuštanje ugljik dioksida između 2000. i 2007. bilo je veće od očekivanog, a predviđanje da će temperature porasti između 1.1 do 6.4 stupnjeva Celzijevih "ozbiljno podcjenjuje ozbiljnost problema".

- Sad smo suočeni sa klimom budućnosti koja je iza bilo čega zamislivog, a što smo razmatrali u klimatskim politikama - rekao je Field na konferenciji u Chicagu.

Povećanje emisije plinova uzrokovano je u prvom redu sagorijevanjem ugljena za električnu energiju u Kini i Indiji, kaže znanstvenik. U budućnosti, po njegovoj procjeni, možemo očekivati isušivanje šuma u tropskim krajevima, posljedično i više divljih šumskih požara te ubrzano otapanje vječnog leda.
(mp)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije