Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afere

Poslije odlaska Ive Sanadera zaredala su uhićenja i istrage

afere (1)
Foto: VL/PIXSELL
1/5
30.06.2010.
u 22:04

Tek tri mjeseca nakon ostavke uhićeni su čelnici Podravke. Uz Zdravka Šestaka, Darka Marinca, Sašu Romca i Josipa Pavlovića, iza rešetaka su se našli i šef SMS-a Srđan Mladinić te direktor Fime Milan Horvat

Podravka
21. listopada 2009.
- Iako se priča o aferi Spice, odnosno o tome da su Podravkini menadžeri novcem kompanije sebi kupovali dionice te tvrtke pod krinkom obrane od neprijateljskog preuzimanja, već neko vrijeme valjala, tek tri mjeseca nakon ostavke Ive Sanadera uhićeni su čelnici te prehrambene kompanije. Uz Zdravka Šestaka, Darka Marinca, Sašu Romca i Josipa Pavlovića, iza rešetaka su se našli i šef SMS-a Srđan Mladinić te direktor Fime Milan Horvat. Za aferu se doznalo kada su se iz Podravke potužili da Mladinićeva tvrtka SMS ne otplaćuje rate za kredit od 65 mil. kuna. SMS-ov račun bio je samo posrednik do Fime, koja je kupovala dionice za Podravkine menadžere.

HAC
26. studenoga 2009.
- U akciji Nesklad uhićeni su čelnici Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević, Goran Legac i Željko Kandžija te šef Skladgradnje Slaven Žužul. USKOK ih tereti da su oštetili HAC za 22 milijuna kuna preplativši Skladgradnji bojenje tunela Sv. Rok i Mala Kapela. Lovrinčevića i Legca, nakon što je pukla afera, povezivalo se sa Sanaderom, odnosno tvrdilo da bivši premijer preko njih dvojice ima izravan utjecaj na HAC. Navodno je ministar Kalmeta još prije tražio njihovu smjenu, ali ih Sanader nije dao. Petorka je nakon pritvora u Remetincu puštena na slobodu, a još se čeka optužnica i početak suđenja za aferu s tunelima. Četvorka iz HAC-a naknadno je dobila otkaz.

Fimi Medija
Prosinac 2009.
- Za aferu Fimi Medija javnost je doznala nakon što je premijerka Jadranka Kosor državnim tvrtkama i javnim poduzećima zabranila poslovanje s tom marketinškom agencijom u vlasništvu Nevenke Jurak. Riječ je o prijateljici Mladena Barišića, šefa Carinske uprave, koji je zajedno sa Sanaderom na sastanku u Vladi šefovima javnih poduzeća sugerirao da poslove promocije dodjeljuju Fimi Mediji koja je pak svoje usluge debelo naplaćivala. Sumnja se da se namještanjem poslova N. Jurak izvlačio novac iz državnih tvrtki na račun HDZ-a, a možda i u nečije privatne džepove. USKOK provodi istragu, a spomenuta trojka negira namještanje.

Hrvatska poštanska banka
2. siječnja 2010.
- Tog je dana uhićen Josip Protega, bivši šef uprave Hrvatske poštanske banke. Koji dan prije uhićeni su Ivan Sladonja i Mario Kirinić, a Protegu se čekalo da se vrati sa skijanja. Bivši premijer Sanader postavio je svojedobno Protegu za šefa HPB-a, a nakon što su čelnici te banke uhićeni u akciji Bankomat, tvrdilo se kako su krediti dodjeljivani po nalogu politike, koju je tada predvodio Sanader. Tako se ispostavilo da je, primjerice, kredit od 50 milijuna kuna bez ikakvih jamstava isplaćen osobi koje je Poreznoj upravi prijavljivala plaću od 4000 kuna! Bivša je uprava HPB-u tako priskrbila gubitak veći od 400 milijuna kuna. Uhićeni su sada na slobodi i čeka se suđenje.

Ina
30. ožujka 2010. -
Tog je dana uhićen Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva. Iako ga se cijelo vrijeme povezivalo s aferom Spice, u pritvor je dospio tek nakon što je hrvatsko tužiteljstvo od mađarskoga dobilo ugovor prema kojem je OTP banka, inače suvlasnik MOL-a, kreditirala dionice Podravke iz afere Spice sa 34 milijuna eura. Jamstvo za kredit bile su dionice Ine, a dogovarao se paralelno s povećanjem MOL-ovih upravljačkih prava u Ini. Pregovore je vodio Polančec, a iz krugova ljudi koji su sjedili u Sanaderovoj vladi čulo se da je nemoguće da i on preko Polančeca nije bio upućen u zbivanja u Ini i Podravki. Sanader je to naknadno demantirao.

HEP
7. svibnja 2010.
- Iako je afera HEP otvorena još u ljeto 2009. godine, bivši šef Hrvatske elektroprivrede Ivan Mravak uhićen je u svibnju ove godine. Pao je zbog toga što je HEP skupo plaćenu struju kupljenu na međunarodnom tržištu po nerealno niskim cijenama prodavao šibenskom TLM-u koji ju je pak prepuštao mostarskom Aluminiju. Tužitelji tvrde da je na taj način država oštećena za 600 milijuna kuna. Mravka se smatra Sanaderovim čovjekom, odnosno bivši ga je premijer držao na čelu HEP-a unatoč lošim rezultatima. Tužitelji u sklopu afere HEP, odnosno TLM – Aluminij terete i Polančeca, a ovaj je na listu svjedoka svoje obrane u aferi Spice uvrstio i Sanadera.

Komentara 9

Avatar vh1
vh1
11:52 01.07.2010.

E....sad. To su bivši članovi SKJuuu. Sada su srbotuđmanovske adezenjare. Banda lopovska u Remetincu. Još im fali Kaljmeti, pa su komplet.

FR
friz
22:59 30.06.2010.

saecc,namirit će tako da ćemo svi mi to platiti,kroz nove poreze,smanjenje prava,prireze,poskupljenje plina,struje,vjerojatno uskoro i zraka itd.A bagra će podjeliti \"opljačkani plijen,kada se sve stiša!!!

SE
secc
22:25 30.06.2010.

prema ovom izvješću i napisu ako se dokaže krivnja svih navedenih ispada da je država oštećena u grubo 1022 miljuna kuna interesira me kako če to država namirit i na koji način ili čemo se morat zadovoljit sa time da neki od navedenih sjede u zatvoru što nama obićnom svjetu ništa neće znaćit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije