Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporazum s BiH

Poslije dr. Šimića i Glavašu bi se u BiH mogla smanjiti kazna?!

glavaš
Arhiva VL
Autor
Ivanka Toma
02.09.2010.
u 09:09

Odlukom da se Ognjenu Šimiću, riječkom kirurgu osuđenom za korupciju na pet godina zatvora, kazna prepolovi, BiH je poslala lošu poruku – izjavio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Odlukom da se Ognjenu Šimiću, riječkom kirurgu osuđenom za korupciju na pet godina zatvora, kazna prepolovi, BiH je poslala lošu poruku. Ako ova odluka znači stvaranje takve prakse, onda je odaslana poruka da se isplati pobjeći u BiH i da sporazum o preuzimanju izvršenja sankcija nema smisla – izjavio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, kojega je šokiralo smanjenje kazne Šimiću na samo 2,5 godina zatvora.

Ministar je napomenuo da se ispituje postoji li u BiH još kakva mogućnost podnošenja pravnog lijeka te dodao da će o provođenju spomenutog sporazuma još razgovarati s bosanskim ministrom pravde Barišom Čolakom.

No čini se da Bošnjakovićeve nade kako će se još nešto učiniti da se “spasi” presuda Šimiću nemaju osnove. Protiv odluke suda o smanjenju kazne Šimiću žaliti se moglo jedino Tužilaštvo BiH, no ono uopće nije reagiralo, a svi rokovi u kojima su nešto mogli učiniti prošli su.

Pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje kaže da sporazum predviđa mogućnost da sud države koja preuzima presudu može smanjiti kaznu u postupku priznavanja presude po žalbi osuđenika. Taj dio sporazuma nije sporan, no sporno je tumačenje u kojim se slučajevima kazna može smanjivati. Prema tumačenju hrvatske strane, mogla bi se smanjiti samo ako je, primjerice za mito, u BiH predviđena manja maksimalna kazna od one na koju je osuđena osoba koju trebaju poslati u zatvor.

U suprotnom, ne bude li pravila o smanjenju kazne, one se mogu rezati kako žele, što znači da se i Branimir Glavaš ima razloga nadati da će proći kao Šimić.

Sladoje kaže da je hrvatski zahtjev za izvršenjem zatvorske kazne Glavašu u srijedu iz Ministarstva pravde poslan sudu. Kada sud odluči da priznaje hrvatsku presudu Glavašu, on ima rok od mjesec dana u kojemu se može žaliti na visinu kazne. Pomoćnik ministra Sladoje kaže da sud nema određene rokove u kojima bi morao donositi odluke, no ističe da su po svojoj naravi ovakvi postupci hitni. U konkretnom slučaju to bi značilo da bi se cijela procedura oko konačna slanja Glavaša u zatvor u BiH, uključujući i njegovu žalbu, trebala okončati u tri mjeseca.

Komentara 41

AN
ankicascreiber
10:11 02.09.2010.

sada samo ocekujem naslov: Ivo Sanader preselio u BiH!!! Sanader se u BiH nasao sa Glavasem, obojica su se izljubili i pomirili, i sada zajedno bezbrizno bacaju novorodene stence u rijeku Vrbas. Zivjela cijelovita Bosna i Hercegovina.

TR
trckaralo
09:30 02.09.2010.

Sad mi je sve više žao kaj Dr Frenky i njegov pajdaš Sloba nisu uspjeli u naumu podjele Bosne. Ona je postala sigurnosna zona europskih kriminalaca i zločinaca, islamskih extremista.... Užžžasss!!!

OB
-obrisani-
13:49 02.09.2010.

BIH nije pravno uređena država ,dole čak sve ove kriminalce mogu i oslobodit kad im je pravosuđe u još večoj banani nego u hrvatskoj,,,neka hrvatska država što prije potpiše ugovor o izrućenju svojih građana sa bosacima pa ni ovi likovi nebi gdje imali pobjeć!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije