Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zapošljavanje

Poslije 90 dana na burzi stižu manje naknade

nezaposleni
Boris Ščitar/Večernji list
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
28.07.2010.
u 18:45

Naknadu će nezaposleni ubuduće primati do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu, a ne kao dosad, do uvjeta za prijevremenu.

Od 1. siječnja iduće godine smanjit će se naknade za nezaposlene i broj onih koji ih primaju. Prema prijedlogu koji je sastavljen u Ministarstvu gospodarstva, naknada za nezaposlenost u prvih 90 dana neće se mijenjati i iznosit će 70 posto osnovice (tromjesečni prosjek primanja umanjen za doprinose), no nakon toga, umjesto pada na iznos od 50 posto osnovice, past će na samo 35 posto.

Riječ je o prijedlogu izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, a predlagatelj nesmanjivanjem naknade u prva tri mjeseca očekuje potaknuti nezaposlene na prekvalifikaciju kako bi bili konkurentniji na tržištu rada i kako bi što kraće ostali u evidencijama Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Prema izračunima, radnik na minimalcu, kada dobije otkaz, prva će tri mjeseca primati 1540 kuna kao i dosad, a potom, pa do kraja primanja naknade, umjesto sadašnjih 1100, dobivat će 770 kuna. Mijenja se i procedura odlaska s burze u mirovinu.

Prema sadašnjim propisima, nezaposleni gubi pravo na naknadu s danom stjecanja uvjeta za prijevremenu mirovinu, a po prijedlogu zakona koji će uskoro u Vladinu proceduru, propisuje se da se naknada za nezaposlene isplaćuje do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu, odnosno pet godina duže. Ipak, propisano je da će to pravo imati samo oni kojima je do starosne mirovine ostalo pet godina.

Komentara 10

TL
tvrdi_l
19:48 28.07.2010.

Smanjivanje davanja je uvjetovano s time sto drzava nema novaca. Ali ne zele stedjeti na sebi. Nego po nezaposlenima ili ljudima koji su u skoro vrijeme izgubili posao. Kako ce jedan pedesetogodisnjak ili starija osoba naci novi posao? Skoro nikako. Znaci ljudi ce biti jos siromasniji. U slucaju da drzava bar potice razvoj gospodarstva i otvaranje novih radni mjesta, takve mjere bi imale smisla, ali u ovakvoj situaciji sve skupa nema smisla. Brod je poceo tonuti i prije, ali sada je vec kasno, samo treba cekati i vidjeti tko se uspio spasiti.

OB
-obrisani-
19:50 28.07.2010.

Da, i?

EL
elfenomeno77
10:35 29.07.2010.

naknada za nezaposlenost u prvih 90 dana neće se mijenjati i iznosit će 70 posto osnovice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije