Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovački Adriadiesel

Posla nemaju, a niti plaće od siječnja, pa izlaz vide u stečaju

radnici
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
02.07.2014.
u 12:00

Najviše je kriva Uprava protiv koje ćemo podnijeti i kaznenu prijavu jer je tvrtku dovela do raspada- poručuju

Radnici Adriadiesela od polovice siječnja nisu dobili plaću, Uprava do danas nije našla nove poslove, nema novih ideja, sva su obećanja bila samo prevare i laži, a propao je i dogovor oko kredita Karlovačke banke ili je i to bilo samo novo odugovlačenje. Agonija je prevelika, stoga su radnici odlučni u tome da štrajkaju dok ne pokrenemo stečaj - kazao je Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

Ne vjeruju Upravi

Dodao je kako nitko više ne vjeruje aktualnoj Upravi na čelu s direktorom Vladimirom Hristovim, koja, kao i Nadzorni odbor, na skupštini dioničara nisu dobili razrješnicu, odnosno ‘zeleno svjetlo’ za daljnje vođenje tvrtke, pa se mora formirati novi NO, pa Uprava i direktor.

– Uprava je nudila predstečajnu nagodbu, ali od toga nema ništa. U stečaju, kojeg će sindikat pokrenuti, radnici će barem dobiti tri minimalca i steći neka prava na burzi - dodao je Vuljanić. Radnici su se dogovorili, potvrdio je to i Boris Klokočki, sindikalac među radnicima, da će svakoga dana dolaziti u krug tvornice i čuvati imovinu tvrtke, kako je nitko ne bi iznosio, te kako bi u stečajnoj masi imali veću imovinu.

– Činjenica je da je tvrtka u blokadi tri milijuna kuna već oko dva mjeseca, da strateškog partnera nema, a da vlasnici, država, Jadranska ulaganja, te Uljanik nisu zainteresirani za dokapitalizaciju Adriadiesela. Zapravo su digli ruke od tvornice iz koje je u godini otišlo 50-tak, uglavnom mlađih ljudi, koji su potražili posao negdje drugdje - kazao je Vlatko Benković, predstavnik radnika u NO-u.

Radnici koje smo zatekli u krugu tvornice kažu da se više dobrim vijestima ne nadaju, jer da agoniju lažnih obećanja prolaze već godinama.

– Žalosno je da vlasnici ne pomažu svoju tvornicu i radnike koje znaju posao. Najviše je kriva Uprava protiv koje ćemo podnijeti i kaznenu prijavu jer je tvrtku dovela do raspada. Direktor nije radnicima davao obračunske liste za plaće na kojima stoji da im plaća nije isplaćena, kako ne bi ušao u blokadu.

Pogon pod hipotekom

To je protuzakonito - dodao je Vuljanić. Tvrtka je, po njegovim saznanjima, u dubiozi teškoj 56 milijuna kuna, većina pogona je pod hipotekom banaka, pa o njima ovisi i sudbina tvornice u stečaju, a temeljni je kapital, smatra Vuljanić, 30 milijuna kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije