Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova cijena struje

Poskupjet će grijanje, ali ne i hrana u trgovinama

namirnice
Davor Višnjić/PIXSELL
09.07.2010.
u 20:15

Znatno će se skuplje grijati u Dalmaciji i onim dijelovima Hrvatske u kojima nema plina, kaže Goran Bakula iz NHS-a.

Uspije li HEP, iz sada već tko zna kojeg pokušaja, dobiti odobrenje Vlade o 8-9-postotnom poskupljenju struje, to ne bi trebalo izazvati lavinu ostalih poskupljenja. Cijene proizvoda široke potrošnje i prehrambenih namirnica tako ne bi smjele skočiti. Jedino bi moglo poskupjeti grijanje.

– Cijena grijanja narast će, posebice u Dalmaciji i drugim dijelovima u kojima nema plina. Za stvarna poskupljenja nema razloga jer struja nije jedini faktor pri formiranju cijena. Međutim, otvara se prostor za slobodnu procjenu kad je riječ o podizanju cijena. No u uvjetima krize i borbe za kupce zasigurno će svatko dvaput razmisliti o poskupljenju – navodi Goran Bakula, gospodarski analitičar NHS-a. Dodaje da ovakvo poskupljenje struje sindikalnu potrošačku košaricu ne bi poskupjelo ni jedan posto.

I analitičar Davor Štern smatra kako najavljeno poskupljenje ne bi trebalo imati veći utjecaj na ostale cijene, ali smatra da bi se moglo odraziti na djelatnosti u kojima se koristi struja.

– No svi su svjesni da u uvoznim proizvodima postoji alternativa, pa će sigurno dvaput promisliti prije nego što podignu cijenu – rekao je Štern. Istaknuo je kako je poskupljenje struje HEP-u nužno zbog novih investicija jer im inače banke i neće baš za njih odobriti kredite.

– Poskupljenje struje služi razvoju, a ne stvaranju dobiti – zaključio je Štern.

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar ljutatrava
ljutatrava
04:31 10.07.2010.

– Poskupljenje struje služi razvoju, a ne stvaranju dobiti – zaključio je Štern. ........................................................................................................................................... ..tako je i Mravak \"zaključivao\",sada je zaključan,kako vam vjerovati dalje?

OB
-obrisani-
13:59 10.07.2010.

izgleda da će se povečati potražnja za plinskim vibratorima

BO
boston
01:55 10.07.2010.

Sve sto imamo na trzistu je zakon potraznje-ponude. HEP ima monopol, ja nemogu njima otkazati, i prebacit se na drugu kompaniju. Stoga mi nepreostaje nista drugo no da nabacam slame po spavaoni, nakon sto se najedem onog \"stocnog\" kruha....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije