Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Poskupjeli hrana, goriva, lijekovi... do kraja godine i grijanje

gorivo
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
13.07.2017.
u 00:00

Od iduće godine počinje i naplata poreza na nekretnine, a tek bi pred kraj godine mogli znati koliki će taj porez zapravo biti.

U godinu dana mlijeko, sir i jaja poskupjeli su gotovo 7 posto, meso nešto više od 4 posto, voće 3 posto, tekuća goriva 14 posto, farmaceutski proizvodi 3,5, kava i čaj oko 3 posto, ulja i masti 2,5 posto, plin 2 posto... službeni su podaci hrvatskog statističkog ureda. Riječ je o artiklima koji čine glavninu potrošačke košarice građana u čiju se svakodnevicu, nakon četiri godine deflacije, ponovno vraćaju poskupljenja.

Od glavnih prehrambenih artikala jedino kruh i voće drže lanjske cijene, a ukupni troškovi stanovanja čak su i smanjeni oko tri posto zbog nižeg PDV-a na struju, odvoz smeća i odvodnju.

Hrvatski građani na hranu troše trećinu svojih primanja i za one koji su zaposleni i zarađuju prosječnih 6 tisuća kuna mjesečno novi val poskupljenja donekle je pokriven realnim rastom plaća zbog kojeg je došlo nakon poreznog rasterećenja. No, sedmero od deset zaposlenih u zemlji ima plaće koje su niže od prosječnih, pa je i njihovo povećanje bilo skromnije i sigurno nije uhvatilo korak s inflacijom koja je preskočila jedan posto, a očekuje se da će do kraja godine možda dogurati i do 2 posto.

Svakako bode u oči i ljetno desetpostotno poskupljenje cestarina, koje u osnovi nije ciljalo na domicilno stanovništvo, nego na strane turiste, no taj teret dijele svi putnici, kao što vozači strpljivo podnose teret najskupljeg goriva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Država ima lošu naviku da sve neracionalnosti prebacuje na građane, pa nam slijedi poskupljenje dopunskog osiguranja, ali i boravišne naknade za one koji ljetuju legalno, umjesto da se usmjeri u sivu zonu i tako ravnomjerno podijeli taj trošak.

Izbori su prošli pa će i računi za struju biti veći, što će se od jeseni vjerojatno odraziti i na troškove grijanja. Ne treba zaboraviti da od iduće godine kreće naplata poreza na nekretnine, a tek bi pred kraj godine, kada općine i gradovi donesu odluke o zonama i ostalim vrijednosnim parametrima, mogli znati koliki će taj porez zapravo biti.

>>Sve o poskupljenju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u e-izdanju

Od ostalih tema izdvajamo:  

>>EU daje 101 milijun eura za gradnju LNG-a Krk     

>>Okrutni Giussepe Ciganin opet utekao iz zatvora     

>> Turistička patrola - Rijeka: Nekada je grad cvao kao da bog hoda svijetom, a danas se to vraća     

 >>Lijepa Iva Leko blista u dizajnerskom trendi badiću     

>> Arbitraža: Nema pomaka ni za milimetar     

>>Treba li ukinuti obranu od tuče

Komentara 57

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
22:13 12.07.2017.

Vjerodostojno😛😛

SJ
Sve je uzalud
22:06 12.07.2017.

........Hrvatskoj politici je potrebna temeljita deratizacije..................................ovo se više ne da gledati..................

MA
maklin
22:10 12.07.2017.

Baš pričam sa prijateljima i svi primjetimo da su cijene hrane ali općenito i svih drugih stvari poskupile za dosta. Ali zato plaće i mirovine ne mrdaju nikuda. Ne znam kako misle da ćemo živjeti a sve poskupljuje? i čude se što ljudi bježe van... ništa onda čudno što smo iza Rumunjske po standardu prema zadnjoj analizi Europske komisije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije