Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆINA BEZ OTROVA

Poskok je najopasnija zmija u Hrvatskoj, evo koje su još otrovne

poskok
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/6
15.10.2018.
u 13:18

Smukulja je jedna od rijetkih zmija koja je aktivna noću, samo kada je toplo vrijeme.

U Hrvatskoj se nalazi samo nekoliko otrovnih zmija. Većinom se radi o slabom otrovu i samo jedna ima otrov toliko jak da može ubiti čovjeka. 

Ukupno imamo 15 vrsta zmija, ako se izuzme crvena sljeparica.

Žuta poljarica agresivnija je vrsta zmije koja će prije napasti nego se povući ako osjeti da je ugrožena. Tu su još i crna i šara poljarica. Ovo je ugrožena vrsta koja nije opasna za ljude.

Crvolika sljeparica naraste do 40-ak centimetara i uglavnom se hrani paucima i kukcima.

Šilac ima toksičnu slinu koja nije opasna za ljude. Vitka je zmija koja se kreće danju.

Crvenkrpica je zmija duga oko jedan metar i aktivna je danju i u sumrak i većinom se hrani manjim sisavcima.

Crnokrpica s pomoću svojih očnjaka plijenu ubrizgava otrov. Nije opasna za čovjeka, no moguće je da se nakon ugriza pojavi oticanje, bol i mučnina.

Zmajur naraste do 240 centimetara i teži i do tri kilograma. I od njegovog ugriza može se pojaviti oticanje, bol i mučnina.

Kravosas je najveća europska zmija koja naraste do 260 centimetara. Ugrizi su rijetki, a zmija je i dobra penjačica. Hrani se jajima, sisavcima i pticama.

Bjelouška je vrsni plivač, kao i ribarica koji će svoj plijen često loviti u vodi.

Smukulja je jedna od rijetkih zmija koja je aktivna noću, samo kada je toplo vrijeme. Plijen nalazi mirisom.

Bjelica je vitka zmija s uskom glavom. Odrasle jedinke narastu do 200 centimetara. Ima bijele točke na rubovima ljusaka. Hrani se miševima, voluharicama, vjevericama, gušterima i ptićima. Svoj plijen davi.

Planinski žutokrug najmanje je opasna europska ljutica koja postane agresivna ako se uznemirava. Ima slabi otrov.

Otrov riđovke puno je opasniji od žutokruga, no i dalje nije smrtonosna zmija.

Poskok je najopasnija europska ljutica čiji otrov može biti smrtonosan. Prepoznatljiv je po rogu na nosu. Živi u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, ali i na nekim otocima.

Ključne riječi

Komentara 16

DA
Danijel2
14:00 15.10.2018.

Zbog neznanja, kod nas postoji velika netrpeljivost i strah prema zmijama. Čim vide bilo kakvu zmiju ljudi je nastoje ubiti, a da i ne znaju koja je. Onaj tko se je upoznao sa opasnostima zaraza i štetama koje nanose glodavci zna više poštovati zmije, pa i one otrovne. Zoološki vrt je izdao jedan mali priručnik pod nazivom "Zmije Hrvatske". Preporučujem ga svima.

Avatar maxist
maxist
14:48 15.10.2018.

Ako je ikako moguće zaobilazim svaku zmiju....a to kaže i zakon..Dobro je znati i biti upoznat što i članak sugerira.........a u "slučaju" slučaja šteta je ogromna što su političari uništili strateški bitan Imunološki zavod....radi svih cjepiva i materijala za pripravu.. TO su izgleda SVI zaboravili osim interesenata za njihove nekretnine....

DU
Deleted user
16:45 15.10.2018.

Kad već ste nabrojali sve zmije u Hrvatskoj,mogli ste i slike staviti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije