Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Posebno izdanje magazina Vojna povijest - Wehrmacht

Vojna povijest
Foto: VL
PR
Autor
PR članak
14.11.2013.
u 16:38

Prvi put na hrvatskom jeziku sve o povijesti njemačkih oružanih snaga od 1935. do kapitulacije 1945.

Posljednje ovogodišnje posebno izdanje VP-a, o njemačkom Wehrmachtu, izdanje koje su mnogi čekali. I tako smo, nakon Crvene armije, Amerikanaca i Japanaca, s njime završili ovogodišnji ciklus od četiri posebna broja magazina koji su posvećeni vojskama u Drugome svjetskom ratu. Zahvaljujem svima koji ste nas i kroz ova izdanja prepoznali te nas nastavili pratiti, čitati. Dakako, kao i u prijašnjim brojevima, tako i u ovome o Wehrmachtu nije rečeno sve, zapravo je rečeno samo malo, ali ono osnovno što bi se o svakoj vojsci trebalo znati, da imate sve opće informacije na jednome mjestu na hrvatskom jeziku, da budu kao svojevrsni priručnici, jer takvog nečega nedostaje na našemu jeziku. O Wehrmachtu ne da ne stane sve u ovo izdanje, za tu temu trebale bi knjige i knjige ako bi željeli sve obraditi. Nadam se i vjerujem da ćemo jednoga dana imati i knjigu o tome.

O Wehrmachtu piše kolega Mario Werhas, zacijelo najbolji poznavatelj te tematike ne samo u Hrvatskoj nego i šire, koji je o tome već počeo pisati i za redovni broj VP-a u više nastavaka, pa neke detalje o Wehrmachtu možete naći u tim brojevima, čega ovdje nema, kako se ne bi ponavljali. Temu smo podijelili na tri zasebne cjeline, od čega na kopnenu vojsku dakako otpada najviše prostora, a onda su tu još i zrakoplovstvo i mornarica.

Vjerujem da će mnogi od vas ostati iznenađeni, zatečeni, ali i oduševljeni kad vidite da je cijelo ovo izdanje u boji, da nema ni jedne crno-bijele fotografije. To možemo zahvaliti njemačkom vojnom časopisu „Signalu“ koji je izlazio kako na njemačkom tako i na mnogim drugim jezicima dokud je došla Njemačka vojska, pa tako i na hrvatskom. U mnogim svjetskim izdanjima o Wehrmachtu ili njegovim dijelovima jako se često koriste upravo ove fotografije, a sada će ih prvi put i šire hrvatsko čitateljstvo imati prilike vidjeti. Za izvanredno dobro napravljene karte opet možemo zahvaliti ekipi iz Večernjakove infografike koji su se itekako izvještili u njihovoj izradi. I za kraj, iduće godine nastavljamo s ovim posebnim izdanjima, i s Drugim svjetskim ratom. A koje će teme biti, o tome ćemo vas na vrijeme izvijestiti, samo nastavite pratiti VP.

Ne propustite novi broj posebnog izdanja magazina Vojna povijest Wehrmacht na čak 132 stranice za samo 29,90 kuna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?