Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javni radovi

Posao ne može pronaći već 13 godina, a diplomirala ekonomiju

'29.04.2010., Cakovec- Radnici na javnim radovima gradske uprave grada Cakovca.    Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
1/3
29.04.2010.
u 16:45

- Pisala sam molbe, obilazila tvrtke i dolazila na razgovore, ali bez uspjeha. Očito, nitko ne treba diplomirane ekonomiste, ili je razlog nešto drugo - kaže Natalija Marčec (46)

- Stalni posao tražim već šest i pol godina. Po struci sam njegovateljica i radila sam po privatnim domovima u nemogućim uvjetima. Radno vrijeme nije se znalo, radilo se non-stop, a o plaćanju bolje da ne govorim - kaže Lidija Vertnik (44) iz Čakovca, koja se uključila u projekt javnih radova. U Centru za odgoj i obrazovanje radi s djecom s posebnim potrebama.

- Neka od njih su u kolicima, pa im pomažem u kretanju po školi. Sprijateljili smo se i sve super klapa. Životna mi je želja raditi u struci, kao njegovateljica - kaže Čakovčanka koja je preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobila ugovor na tri mjeseca. U Čakovcu je na javnim radovima zaposleno deset osoba na tri mjeseca i jedna na šest, a po programu javnih radova za Rome, posao je na rok od dva mjeseca dobilo 18 osoba. Većina ih radi na komunalnim poslovima, no među onima koji su se uključili u javne radove ima i visokoobrazovanih. Natalija Marčec (46) diplomirana je ekonomistica. Posao traži već 13 godina!

- U Hrvatsku sam se doselila 1992. godine, a posao tražim od 1997. Nisam dobila ni jednu jedinu ponudu. Pisala sam molbe, obilazila tvrtke i dolazila na razgovore, ali bez uspjeha. Očito, nitko ne treba diplomirane ekonomiste ili je u pitanju neki drugi razlog - veli N. Marčec, koja je, na poziv HZZ-a, dobila ugovor na tri mjeseca u Gradskoj upravi. Radi na unosu podataka o potrošnji energenata u javnim zgradama i stipendijama. Prometni tehničar Ivan Vuković (59), koji radi na dječjem odjelu Knjižnice Nikola Zrinski na reviziji knjižne građe, kaže da je zadovoljan poslom i mogućnošću da nešto zaradi.

Nezaposlen je devet i pol godina. Svima je zajedničko to što su nezaposleni dulje od tri godine, što je granica od koje HZZ osigurava cijelu plaću.

- U javnim radovima imamo tridesetak ljudi, čime smo vrlo zadovoljni, jer s tim postotkom sudjelujemo i u ukupnom broju stanovnika. Plaće osigurava HZZ u cijelom iznosu. Bruto plaća po osobi iznosi 3382 kune, što je ukupno za sve njih više od 240.000 kuna - zadovoljan je gradski pročelnik za gospodarstvo Nenad Hranilović.

 

Ključne riječi

Komentara 1

ZV
zvone
10:09 20.05.2010.

Nije ni čudno u kakvoj državi živimo.Posao se dobiva po vezi, traže se nemogući uvjeti.Jedna trgovina je tražila da kandidati moraju znati engleski i njemački jezik. Naš biro rada ne znam čemu on služi .Dođeš oni udare štambilj i doviđenja.U drugim zemljama je to odlično regulisano.Na primjer u Sloveniji, dođete da se prijavite dobijete osobu koja za vas traži posao i morate biti dostupni 24 sata da mogu obavjestiti da imate posao.Svaki mjesec morate doći na razgovor sa tom osobom dali ste tražili i vi posao i onda zajednički pokušate naći posao. A kako se to radi kod nas, udaraju štambilje i to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije