Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cvjeta šverc

Posao im ide nikad bolje, skočila cijena cigareta “ispod pulta”

cigarete
11.08.2010.
u 18:46

Do prije mjesec dana prodavala sam tridesetak kutija cigareta na dan, a sada je ta količina najmanje dvostruko – kaže jedna od preprodavačica na tržnici.

Zabrana unosa cigareta iz BiH možda je ogorčila Brođane, ali nije smanjila mravlju trgovinu i napunila državni proračun.

Udvostručila prodaju

Posao krijumčarima koji svoju robu prodaju na gradskoj tržnici nikada nije bolje išao, a povisili su i cijene cigaretama.

– Posla je više nego ikada, malo tko od Brođana sada ide po cigarete u Bosnu pa svi dolaze kod nas. Do prije mjesec dana prodavala sam tridesetak kutija cigareta na dan, a sada je ta količina najmanje dvostruko – kaže jedna od preprodavačica na tržnici.

Voće koje ima na pultu samo joj je paravan, cigarete su joj glavni izvor zarade, a računica je još i bolja od kada je uvedena stroža kontrola na granici. Kutiju cigareta koja u trgovinama u Hrvatskoj stoji 18 kuna, ona u Bosni nabavlja za 7, a prodaje za 12. Uz šezdesetak pakiranja cigareta koje svakoga dana preproda, zarada na kraju dana iznosi tristotinjak kuna. Ipak, za ovaj se novac sada treba dodatno potruditi.

Obiteljski biznis

- Prije smo išli automobilom u Bosanski Brod pa bismo prenijeli po nekoliko šteka, ali sada se ne isplati ići vozilom preko mosta. Velike su gužve, a ne može se prenijeti toliko puno cigareta. Po dva puta dnevno biciklom odem preko, dvije kutije koje legalno smijem unijeti stavim u vrećicu i objesim na upravljač bicikla, a ostalih osam kutija rasporedim po odjeći. Po dvije kutije stavljam u svaku čarapu na nozi, a ostale četiri kutije zataknem za rub hlača i prekrijem majicom. Nipošto cigarete ne stavljam u džepove jer se vide obrisi kutija, a zasigurno me nitko na granici neće prepipavati i tražiti da dižem majicu ili raskopčavam košulju – kaže preprodavačica.

Preko granice ide dva puta dnevno, prijepodne i predvečer jer u to doba na graničnom prijelazu rade različite smjene carinika pa ju nitko ne može optužiti da je toga dana već prenijela cigarete iz Bosne, a kao kuriri služe joj i nezaposleni suprug te dvojica sinova. Svi oni biciklima prelaze granicu po dva, pa čak i tri puta dnevno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije