Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prognoze

Posao će moći naći kreativci različitih profila

06.12.2014., Varazdin- U dvorani Graberje odrzan je RoboCup Varazdin Open, najveci skup roboticara u Hrvatskoj. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
23.10.2015.
u 00:05

Traženi će biti stručnjaci u tehničkom i prirodoslovnom području koji su u stanju upravljati sustavima – automatskim, robotskim...

Nakon strmoglava pada od 2008. pa do ove godine, u idućem razdoblju čeka nas značajan rast zapošljavanja, prognoza je stručnjaka Europskog centra za razvoj strukovnog obrazovanja Vladimira Kvetana, koju je jučer iznio na konferenciji "Hrvatski kvalifikacijski okvir: znanje i kreativnost". Iako je sada nemoguće precizirati zanimanja koja će se tražiti 2030. godine, već se sada sa sigurnošću može pretpostaviti da će nam trebati kreativni stručnjaci različitih profila, posebno oni koji su se usavršavali u tehničkom i prirodoslovnom području (imat ćemo manjak inženjera) i koji su u stanju upravljati različitim sustavima, primjerice, automatskim, robotskim i sl.

– Sustav odgoja i obrazovanja reformom ćemo okrenuti prema rješavanju problema, kritičkom razmišljanju, kreativnosti i inovativnosti, a u školi poticati dva osnovna oblika rada u 21. stoljeću – komunikaciju i suradnju – prokomentirao je voditelj kurikularne reforme dr. Boris Jokić naglašavajući da mladi koji traže posao moraju biti digitalno pismeni, odnosno vladati digitalnim vještinama koje će se sve više tražiti za gotovo svako radno mjesto. Dodao je da se sada stvaraju preduvjeti da bismo 2030. bili konkurentni i kao društvo i kao gospodarstvo.

>> 'I muškarci nam kažu da u zavarivanju možemo biti bolje od njih'

Komentara 3

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
06:20 23.10.2015.

Naj pametnije bi bilo da se vratimo poljoprivredi. Bez fakulteta, bez svakodnevne glaobolje. Ovo je profesija bez koje covjek nemore zivjet. Boze daj nam kruh danasnji.

TH
than
01:51 23.10.2015.

I sto je tu novo ? Kreativci su i do sada pronalazili posao... Ako si prosjecan, pa i malo iznad, neces naci nista. Fakultet nista vise ne garantira, jer je konkurencija na svjetskoj razini.

Avatar Oluja95
Oluja95
03:11 24.10.2015.

Turizam, zdrava poljoprivreda, zdrava prehrambena industrija i sl. Kakav Hi-Tec, pa nemozemo mi konkurirat Kini, Japanu, Amerima, Njemcima itd. na podrucju visokih tehnologija. Pusti snovi. Ali zato prvo navedeno vrijedi sve vise, iz dana u dan na trzistu preplavljenom otrovima. A kad izgradimo cvrst temelj, onda se mozemo upustati u hi-tec avanture.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije