Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primio i Mihaela Zmajlovića

Poruke Pape Franje ohrabrenje su svim ugroženima od posljedica klimatskih promjena

papa franjo
Foto: PR FOTO
1/4
16.09.2015.
u 14:57

Podsjetio je na tri principa koja bi trebalo primijeniti pri donošenju odluka koncem 'Ciljevima održivog razvoja': princip solidarnosti, pravednosti i uključivanja.

Papa Franjo danas je primio 28 ministara zaštite okoliša Europske unije među kojima je bio i hrvatski – Mihael Zmajlović. Audijencija ministara okoliša EU održala se uoči nadolazeće Konferencije stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koja se održava u prosincu 2015. u Parizu. Papa se na audijenciji obratio ministrima s naglaskom na globalnom problemu klimatskih promjena i okolišne degradacije te važnosti rješavanju tih problema.

Podsjetio je na tri principa koja bi trebalo primijeniti pri donošenju odluka koncem 'Ciljevima održivog razvoja': princip solidarnosti, pravednosti i uključivanja. Solidarnost s onima koji su najviše ugroženi posljedicama klimatskih promjene, često najsiromašnijima. Pravednosti o kojoj govori i u Enciklici, pravednog podjeli između globalnog sjevera i globalnog juga koja je povezana s gospodarskom nejednakošću i neproporcionalnim korištenjem prirodnih resursa. I uključivanjem svih, posebno onih koji su na kraju procesa odlučivanja što je zasigurno veliki kulturni, duhovni i obrazovni izazov kako se također navodi u Enciklici. Papa Franjo zaključio je obraćanje ministrima potvrdom da 'imaju njegovu potporu i potporu Svete stolice u traženju pravog odgovora na vapaj zemlje i vapaj siromašnih'.

Papa Franjo snažno se zauzeo za očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena. Moralni autoritet i karizma Svetog Oca pomoći će čovječanstvu da shvati kako se prema okolišu moramo ponašati odgovorno i sačuvati ga od uništenja zbog dobrobiti naše djece i budućih generacija. Poruke Pape Franje ohrabrenje su svima koji su ugroženi posljedicama klimatskih promjena i dolaze u pravom trenutku. Krajem ove godine u Parizu održat će se konferencija UN-a o klimatskim promjenama koja treba iznjedriti međunarodni sporazum koji će omogućiti smanjenje emisija stakleničkih plinova“ – izjavio je nakon današnje audijencije 28 ministara okoliša Europske unije kod Pape Franje ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

>> Odjednom, otkad sam papa, svi govore da su moji prijatelji

Komentara 1

ZH
zlatko.harapin53
16:01 16.09.2015.

Ciljevi održiva razvoja su : 1. Zaustavljanje neograničenog iskorištavanja Prirode (planet Zemlja) 2.Zaustavljanje neograničenog iskorištavanja Čovjeka (njegovog rada) Tek tada će moći biti ostvareni principi koje navodi Papa Franjo. Tek tada ćemo imati Humanizam koji će anulirati Vapaj Zemlje ije i Vapaj siromašnih. Bogati su na zgradi Svjetske banke u Washington DC-u postavili instalaciju sa sloganom-"Naš je san svijet bez siromašnih". U tom njihovom snu mogao bi im se pridružiti i Papa Franjo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije